Mănăstirea Sfântul Mare Mucenic Gheorghe
din Giurgiu

– SCURT ISTORIC –

O mănăstire nu se naște la întâmplare, ci apare într-un loc deja transfigurat de prezența oamenilor care se dedică lui Dumnezeu.
     Este știut de către toți că viața monahală nu este o noutate pentru județul Giurgiu, mărturie despre acestea dau mănăstirile din Vlașca de odinioară, ținut binecuvântat de Dumnezeu cu numeroase mănăstiri ca Mănăstirea Babele, Mănăstirea Glavacioc, Mănăstirea din Pădurea cea Mare de la Bolintin , Mănăstirea Comana, Schitul Strâmbu si Mănăstirea de la Gostinari.
     Municipiul Giurgiu, vechi vad comercial la Dunare al Tării Românești, este situat la 60 km sud de Capitală, pe malul stâng al Dunării. La marginea acestui furnicar produs de civilizatia secolului XXI, pe drumul ce leagă Bucureștiul de Giurgiu, se afla Mănăstirea Sf. Mare Mucenic Gheorghe.

     Mănăstirea a fost înființată în anul 2006, când, la putin timp dupa instalarea în scaunul vlădicesc de la Giurgiu, iubitor de viata monahală, Preasfințitul Părinte Dr. Ambrozie, Episcopul Giurgiului a hotărât întemeierea unei chinovii de maici, singura din eparhie, zidirea ei făcându-se cu eforturile sustinute ale clericilor din Episcopia Giurgiului.
     Sfințirea Mănăstirii a fost oficiată în data de 22 aprilie, anul 2007, în Duminica Mironositelor, de către Preasfintitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, împreuna cu Înaltpreasfințitul Parinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului și Înaltpreasfințitul Părinte Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei, înconjurati de un numeros sobor de preoți și diaconi, precum și de un număr mare de credincioși.
     Deși aflată în afara zonei Maramureșului, în Mănăstirea Sfântul Gheorghe de la Giurgiu, rânduiala slujbelor se săvârșește într-o biserică de lemn executată cu mare măiestrie de meșteri din Bârsana Tării Maramureșului.
     Pictura interioară este realizată în stil neo-bizantin si zugrăveste importantele evenimente din istoria mântuirii neamului omenesc, icoane vechi de peste 200 de ani înfațișând scene biblice petrecute cu 2000 de ani în urmă, alcătuiesc catapeteasma care desparte altarul de naos.
     Ca în toate mănăstirile, și la Sfântul Gheorghe, monahiile de aici trăiesc plăcuta răstignire cu Hristos în speranta învierii și a vieții veșnice.
     

 

Lucrarea sgraffito
„Viața Sfântului Mare Mucenic Gheorghe”

Tehnica sgraffito îsi are originea în Italia ( sgraffito = zgârietura), unde a aparut în secolul al XV- lea si înseamna aplicarea pe o suprafata compusa dintr-unul sau mai multe straturi colorate de stuc a unei tencuieli care se decoperteaza apoi, partial, cu scopul realizarii desenului propus, formând, astfel, o grafie foarte placuta.

Frumoasa lucrare închinata purtatorului de biruinta, slavitul între mucenici, Gheorghe, coordonata de distinsul Lector Univ. Dr. Constantin APOSTOL si realizata în tehnica sgrafitto cu ajutorul studentilor specializarii Arte Plastice din cadrul Catedrei de Arta Sacra a Facultatii de Teologie Ortodoxa din Bucuresti, prezinta în contrast de rosu-visiniu cu albul varului de pe zidurile manastirii, cele mai importante momente din viata Sfântului Gheorghe, pentru ca privind la ele, credinciosii sa „ citeasca ” în imagini viata acestui Marit Mucenic al lui Hristos.

În realizarea acestui memorial vizual închinat Sfântului Gheorghe, autorul si echipa sa de studenti, au redat cu maiestrie si expresivitate faptele credintei mucenicului, nu numai pe baza unor cunostinte intelectuale de estetica si teologie dar si calauziti o puternica credinta si daruire, însotindu-si mestesugul cu post si rugaciune, asa cum învata Biserica noastra.

 

Centrul Cultural – Pastoral „Meletie Arhimandritul”

Centrul Cultural – Pastoral „Meletie Arhimandritul” este aflat în incinta Manastirii Sf. M. Mc Gheorghe din Giurgiu si a fost înfiintat prin initiativa Preasfintitului Parinte Dr. Ambrozie, Episcopul Giurgiului.

Personalitate marcanta a vietii spirituale din Vlasca secolului al XIX-lea, ctitor al mai multor biserici din cuprinsul judetului Giurgiu, Arhimandritul Meletie a fost, între anii 1841-1850, staretul renumitei Mânastiri Cascioarele.

În acest Centru Cultural Pastoral sunt dezvoltate diverse activitati: conferinte, întâlniri cu tinerii si persoanele vârstnice, proiectii de filme si documentare religioase precum si activitati care tin de misiunea sociala a Bisericii, dialogul dintre credinta si cultura, dintre viata liturgica si viata sociala, teologie si stiinta.

 

Galerie foto Sfințire Mănăstirea Sântul Mare Mucenic Gheorghe

CONTACT

Soseaua Bucuresti, Nr. 81,
cod postal 080302,
Municipiul Giurgiu,
Judetul Giurgiu
Stareta – Stavrofora Anastasia IONESCU
Tel. : 0246/221558; 0731/731454
CONT: RO43RNCB0145060045230001
BCR Giurgiu
Cod fiscal: 19005637