AnunțEpiscopulNoutățiPS AmbrozieSărbătoare

Soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul | SLUJIRE ARHIEREASCĂ LA CATEDRALA “ADORMINEA MAICII DOMNULUI” DIN ORAȘUL BOLINTIN VALE, JUDEȚUL GIURGIU

Astăzi, 7 ianuarie, când Biserica Ortodoxă sărbătorește Soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, Preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala din orașul Bolintin Vale, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din Protopopiatul Bolintin, înconjurat de un sobor de preoti și diaconi.

În cadrul Sfintei Liturghii, părintele arhid. Oancea Virgil Cătălin a fost hirotonit întru preot pe seama bisericii cu hramul ,,Acoperământul Maicii Domnului”- Parohia Bolintin Vale II, Protopopiatul Bolintin.

În cuvântul de învățătură, PS Ambrozie a subliniat semnificaţia teologică a prăznuirii Soborului Sfântului Ioan Botezătorul în zilele de sărbătoare ale Botezului Mântuitorului nostru Iisus Hristos, ca unul care a fost slujitor al tainei dumnezeiescului Botez al Domnului.

Sfântul Ioan este unul dintre cei mai cunoscuți și iubiți sfinți ai Bisericii, astfel încât i-au fost consacrate în calendarul ortodox mai multe sărbători în decursul întregului an, a evidențiat Preasfinția Sa.

De asemenea, Ierarhul nostru a arătat că în România numele de Ioan sau derivate ale acestuia sunt foarte populare. Peste două milioane de persoane poartă aceste nume, motiv pentru care Întâistătătorul Episcopiei Giurgiului a urat tuturor ‘La mulți ani!’.

Cu acest prilej, Preasfinția Sa l-a felicitat pe părintele inspector Șerban Ion, parohul catedralei, care își serbează astăzi ocrotitorul, oferindu-i un veșmânt preoțesc și mai multe publicații apărute la Editura Episcopiei Giurgiului.

La rândul său, părintele inspector Ion Șerban a oferit Preasfințitului Părinte Dr. Ambrozie, Episcopul Giurgiului, o icoană realizată de părintele prof. Luca Severian, preot slujitor la Capela Spitalului Bolintin cu hramurile Sf. Luca al Crimeei şi Sf. Doctori fără de arginți Cosma și Damian, apoi a mulțumit preoților și credincioșilor prezenți pentru participarea la acest eveniment important din viața Parohiei Bolintin Vale I.

Credincioşii prezenți s-au putut închina la părticele din Moaștele Sfintei Mucenițe Paraschevi și ale Sfântului Trifon, păstrate în aceasta biserica, după care au primit din partea ierarhul nostru calendare, iconițe şi Pastorala Nașterii Domnului – 2019.


***
Catedrala “Adormirea Maicii Domnului” din orașul Bolintin Vale este construită în anul 1832, pe locul unei vechi biserici de lemn din anul 1718.