AnunțNoutăți

VOIEVODUL MIHAI VITEAZUL POMENIT LA 426 DE ANI DE LA BĂTĂLIA DE LA CĂLUGĂRENI

Bătălia de la Călugăreni a avut loc la data de 23 august 1595. Oastea munteană condusă de Mihai Viteazul a încercat să oprească oastea otomană invadatoare condusă de Sinan Pașa, al cărei obiectiv era transformarea Țării Românești în pașalâc.

Încă din seara zilei de 22 august 2021, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Dr. Ambrozie, Episcopul Giurgiului,  Parohia Mihai Viteazul – Călugăreni a înbrăcat haine de sărbătoare.

Manifestările religioase închinate Voievodului Mihai Viteazul au continuat în ziua de luni 23 august, în curtea bisericii parohiei, cu săvârşirea Sfintei şi Dumnezeieştii Liturghii.

Dupa Sfanta Liturghie a fost savarsita o slujba de pomenire pentru Voievodul Mihai Viteazul și ostașii căzuți în aceste locuri acum 426 de ani în luptele de la Călugăreni, precum și pentru ctitorii sfantului locas.

Pentru bucuria duhovnicească a credincioşilor au fost așezate spre închinare, într-un loc special amenajat, Icoana Maicii Domnului, făcătoare de minuni, adusă de la Schitul Letca Nouă, racla care adăpostește părticele din Moaștele Sfântului Ierarh Nicolae și ale Sfântului Ierarh Andrei Saguna, precum și racla cu moștele Sf. Nectarie adusă de la Schitul Acoperământul Maicii Domnului din localitatea Varlaam.

La acest eveniment deosebit din viața parohiei au participat și au susținut foarte interesante prezentări generalul în rezervă Iosif Rus,  muzeograful Sorin Turturică, muzeograful Dan Rusean, dar și membrii Asociației de Reconstituiri Istorice ,,Ferdinand I’’, invitați speciali fiind militarii din Batalionul 2 Călugăreni.

Evenimentul la care au participat elevi ai scolilor din Călugăreni, dar și enoriași ai parohiei și pelerini a fost organizat de părintele paroh Matei Ionuț-Nicușor și  domnul Sorin Berilă și a fost realizat cu sprijinul Episcopiei Giurgiului, Liceului teoretic Mihai Viteazul Călugăreni și Primăriei Călugăreni, având ca parteneri Asociația Română pentru Propaganda și Istoria Aviației și Forumul Organizațiilor pentru România.

Asociația de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I”, purtătoare a numelui Regelui Marii Uniri și a tradiţiilor istorice ale armatei române, prin participarea cu uniforme, echipament și accesorii de epocă și mânuiri de arme a bucurat copiii, dar și adulții prezenti la eveniment.

Biserica, probabil ctitorie a lui Mihai Viteazul, se poate să fi fost martora luptelor de la Călugăreni. Ceea ce este sigur este faptul că apare în Marele Dicționar Geografic al lui I.C. Brătianu ca fiind construită deja la anul 1644. Forma actuală a bisericii este de secol XIX.