DUMINICA A II-A DIN POSTUL MARE ( A SFÂNTULUI GRIGORIE PALAMA) ÎN BISERICA ÎNĂLȚAREA DOMNULUI

La data de 16 martie 2025, în Duminica a II-a din Postul Mare (a Sfântului Grigorie Palama), a fost prilej de bucurie duhovnicească pentru credincioșii veniți la biserica Înălțarea Domnului (Eroilor) din municipiul Giurgiu, deoarece și-au primit arhipăstorul, pe Preasfințitul Părinte Episcop Dr. Ambrozie. Cu această ocazie, Preasfinția Sa, înconjurat de un sobor de slujitori.
În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor prezenți, Întâistătătorul eparhiei a vorbit și despre importanța vieții și a teologiei Sfântului Grigorie Palama, cel care a apărut într-un moment de mari dezbateri teologice, la jumătatea secolului al XIV-lea, când în mediile monahale, mai ales în Sfântul Munte Athos, dar și în orașe, mulți oameni practicau ceea ce numim și astăzi rugăciunea neîncetată, rugăciunea inimii sau rugăciunea lui Iisus: Doamne Iisuse Hristoase, Fiul Lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine păcătosul! Această rugăciune este în prima ei parte o mărturisire a dumnezeirii Mântuitorului Iisus Hristos. Mărturisim că Iisus este Hristosul, adică Mesia cel profețit de Moise în lege și de sfinții proroci și că El este Fiul Lui Dumnezeu. În partea a doua a acestei rugăciuni mărturisim starea noastră de păcătoșenie, abisul căderii noastre, cu nădejdea în mila lui Dumnezeu: miluiește-mă pe mine păcătosul, a spus Ierarhul nostru.
În continuare, ierarhul a explicat sensurile duhovnicești desprinse din pericopa evanghelică în care a fost prezentată Vindecarea slăbănogului din Capernaum, subliniind credința și dragostea pe care au avut-o prietenii celui aflat în suferință. Mântuitorul ne arată că fără iubirea care rodește în fapte de milostenie față de aproapele, nimeni nu poate dobândi Împărăția cerurilor.
În cadrul Sfintei Liturghii, Chiriarhul a hirotesit pe părintele Marian George Dăianu, iconom stavrofor. A fost săvârșită o slujbă de pomenire pentru ctitorii sfântului locaș trecuți la cele veșnice.
Giurgiuvenii prezenți au avut posibilitatea sa se inchine si la o parte din moastele Sfintei Mucenite Sabina, ale Sfântului Ierarh Nectarie din Eghina, făcătorul de minuni, aflate spre inchinare in Biserica „Inaltarea Domnului”, dar și la o copie a Icoanei Maicii Domnului de la Letca Nouă. La final, copiii au primit din partea Ierarhului numeroase daruri și toți credincioșii ultimele numere ale revistei „Familia Ortodoxă” și iconițe.
Ierarhul l-a felicitat pe părintele Alexandru Ștefan, parohul bisericii Înălțarea Domnului, dar și pe preoții coslujitori pentru activitatea pastoral-misionară desfășurată și i-a binecuvântat pe credincioșii prezenți.
Biserica „Înălțarea Domnului” din Giurgiu sau Biserica Eroilor a fost ridicată între anii 1926-1938, în stil neoclasic, în cinstea tuturor eroilor care au murit pentru țară în Primul Război Mondial, iar anul următor era sfințită. Lângă biserică se poate vedea și Mausoleul Eroilor, care a fost ridicat, mai devreme, în 1920, tot cu același scop.