EpiscopulNoutățiPS AmbrozieSărbătoare

Naşterea Maicii Domnului în biserica Parohiei Saxoni din localitatea Buturugeni

În ziua de  8 septembrie 2023, când Biserica Ortodoxă prăznuieşte „Naşterea Maicii Domnului”, Preasfinţitul Părinte Dr. Ambrozie, Episcopul Giurgiului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie Arhierească în biserica  Parohiei Saxoni, din localitatea Buturugeni, Protoieria Mihăilești, cu hramul Adormirea Maicii Domnului.

În cuvântul de învăţătură adresat credincioşilor prezenţi, Chiriarhul a vorbit despre persoana Maicii Domnului, modelul cel mai strălucit al tuturor virtuţilor şi Maica vieţii veşnice și despre locul pe care Aceasta îl ocupă în teologia ortodoxă.

Credincioșii prezenți au avut bucuria duhovnicească de a se închina la  fragmente din  moaștele Sf. Sfințit Mucenic Haralambie și ale Sf. Sfințit Elefterie, ce sunt păstrate  în sfânta biserică.

În semn de aleasă prețuire, Chiriarhul l-a felicitat pe părintele Mihale Dan Mihail, parohul bisericii, pentru activitatea pastoral-misionară desfășurată și pentru lucrările făcute la sfănta biserică.

Preasfințitul Ambrozie a binecuvântat pe credincioșii prezenți, oferindu-le ultimele numere ale revistei Familia Ortodoxă, precum și iconițe.

 

În afara amintirilor celor bătrâni nu există documente care să ateste existența unei biserici înainte de 1800 în acest loc, dar la 1900 exista aici o comunitate românească, deci ortodoxă, la care s-a adăugat un grup de sași pe care localnicii românii îi numeau ,,samsoni” și care se îndeletniceau cu scoaterea buturugilor din pământ, de unde vine și denumirea actuală a satului: Buturugeni.