EpiscopulNoutățiPostPS AmbrozieSărbătoare

Sfânta Liturghie Arhierească la vechea Catedrală Episcopală din municipiul Giurgiu

În data de 5 decembrie 2021, în Duminica a XXVII-a după Rusalii, Preasfinţitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, înconjurat de preoţi şi diaconi a săvârşit Sfânta Liturghie Arhierească la vechea Catedrală Episcopală din municipiul Giurgiu.

În cuvântul de învățătură, Întâistătătorul eparhiei a explicat sensurile duhovnicești desprinse din pericopa evanghelică în care a fost prezentată minunea vindecării femeii gârbove, subliniind faptul că Mântuitorul, în Atotștiința Sa, cunoștea îndelungata suferință a femeii.

Evanghelia vindecării femeii gârbove este o Evanghelie a milosteniei, a facerii de bine, deoarece femeia aceasta este un dascăl al credinței puternice, al rugăciunii smerite și al răbdării îndelungate, a spus Preasfinția Sa.

De asemenea, Chiriarhul a subliniat importanța recunoștinței pentru creșterea duhovnicească a creștinului, deoarece însăși Evanghelia de astăzi ne spune că femeia după ce a primit vindecare l-a preamărit îndată pe Dumnezeu. De aceea, de la femeia gârbovă învățăm că este necesar să fim recunoscători când primim o binefacere de la Dumnezeu, să nu ne bucurăm uitând de binefăcător, ci mulțumind lui Dumnezeu binefăcătorul și dăruitorul vieții și al mântuirii, ne vom bucura cu adevărat de binele primit.

În cadrul slujbei, Întâistătătorul eparhiei a hirotonit preot pe arhidiaconul Daniel Matei pe seama parohiei Stănești I, cu hramul Naşterea Maicii Domnului.

Pentru bucuria duhovnicească a credincioşilor a fost adusă spre închinare Icoana Maicii Domnului – Prodromița, copie lucrată la Sf. Munte Athos, de la Noua Catedrală Episcopală ,,Sf. M. Mc. Gheorghe” din municipiul Giurgiu.

Ierarhul l-a felicitat pe părintele Marian Ciocănel, parohul catedralei, pentru activitatea pastoral-misionară desfășurată și i-a binecuvântat pe credincioșii prezenți, oferindu-le pastorala prilejuită de Praznicul  Naşterii Domnului, icoane, ultimele numere ale revistelor Familia Ortodoxă

Catedrala Episcopală„Adormirea Maicii Domnului” din municipiul Giurgiu a fost construita între anii 1847 – 1851, pe locul unei foste biserici semiîngropate care a existat în timpul stăpânirii otomane. În prezent aceasta reprezintă un important reper duhovnicesc pentru toți credincioșii din Episcopia Giurgiului.