EpiscopulNoutățiPostPS AmbrozieSărbătoare

PS AMBROZIE A SĂVÂRȘIT SLUJBA VECERNIEI UNITA CU LITIA LA SCHITUL „SF. NICOLAE” DIN MUNICIPIUL GIURGIU

 

În seara zilei de 5 decembrie 2021, la Schitul „Sf. Nicolae” din municipiul Giurgiu a început sărbătorirea Sfântului Ierarh Nicolae, ocrotitorul spiritual al așezământului monahal.

Cu acest prilej, evenimentele dedicate hramului istoric au debutat cu  săvârşirea slujbei Vecerniei unită cu Litia , de către Întâistătătorul eparhiei, Preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

La finalul slujbei, Ierarhul a vorbit despre viața Sfântului Ierarh Nicolae, cel care reprezintă un model de credință autentică în Dumnezeu și de iubire desăvârșită pentru cei aflați în suferință.

După cuvântul de învățătură, PS Ambrozie a oferit părintelui Protos. Nicolae Matei și tuturor preoților participanți ce poartă numele Sfântului Ierarh Nicolae mai multe daruri, iar credincioșilor prezenți la hramul așezământului monahal, iconițe cu chipul „Sf. Ierarh Nicolae” și ultimul număr al revistei „Familia Ortodoxă”.

Biserica Schitului „Sfântul Nicolae” din municipiul Giurgiu are o istorie foarte zbuciumată, fiind până în 1830 geamie mahomedană, necunoscându-se data construcției acesteia și nici numele ctitorilor. În anul 1830, geamia a fost transformată în biserică ortodoxă, cu hramul „Sfântul Nicolae”, după numele țarului Nicolae I al Rusiei, această hotărâre luându-se în perioada 1828-1829, ca urmare a eliberării Cetății Giurgiului de sub ocupație otomană și a restituirii orașului Giurgiu Principatului Valahiei. În anul 1877 a fost bombardată de turci iar în anul 1944, în timpul luptelor care au avut loc între armata română și trupele germane, biserica a fost bombardată de germani, suferind grave deteriorări la nivelul zidurilor exterioare.

Începând cu anul 2006, o dată cu întronizarea Preasfințitului Părinte Ambrozie în demnitatea de Episcop al Giurgiului, biserica parohială „Sf. Ier. Nicolae” a fost transformată în schit de călugări. În toți acești ani, cu binecuvântarea și prin implicarea Întâistătătorului eparhiei noastre, au fost desfășurate ample lucrări de restaurare a sfântului locaș și de amenajare a întregului complex monahal. De asemenea, a fost acordată o atenție deosebită și activității social-filantropice, atenție concretizată prin înființarea Cantinei Sociale Sf. Ier. Nicolae cel Milostiv.

Biserica Schitului Sf. Nicolae din Giurgiu a fost târnosită în ziua 5 mai 2017. Cu prilejul sfințirii, biserica a primit ca ocrotitori, alături de hramul istoric, pe Sf. Cuvios Paisie Aghioritul și pe Sfântul Cuvios Efrem cel Nou.