AnunțEpiscopulNoutățiPS AmbrozieSărbătoare

EROII NEAMULUI AU FOST POMENIȚI ȘI LA BISERICA „ÎNĂLȚAREA DOMNULUI” DIN MUNICIPIUL GIURGIU

Joi, 10 iunie 2021, când Biserica Ortodoxă Română prăznuiește Înălțarea Domnuluiîn toate bisericile și mănăstirile din cuprinsul eparhiei noastre au fost pomeniți eroii, ostașii și luptătorii români din toate timpurile și din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre și în închisori pentru apărarea patriei și a credinței strămoșești, pentru întregirea neamului, libertatea și demnitatea poporului român.

Eroii neamului de pe meleagurile giurgiuvene au fost cinstiți în mod deosebit și la  Biserica „Înălțarea Domnului” din municipiul Giurgiu, care și-a sărbătorit hramul.

Cu acest prilej, numeroși credincioși au luat parte la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, săvârșită de Preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, înconjurat de un ales sobor de preoți și de diaconi chiar la Mausoleul Eroilor din curtea bisericii „Înălțarea Domnului“ unde sunt osemintele a 4000 de militari români.

În cuvântul rostit în cadrul Sfintei Liturghii, Întâistătătorul eparhiei noastre a subliniat faptul că Biserica a ales sărbătoarea Înălțării Domnului ca zi de pomenire a eroilor pentru a ne învăța că există o legătură tainică între Crucea suferințelor, Învierea și Înălțarea Mântuitorului Iisus Hristos și jertfa eroilor neamului.

De asemenea, ierarhul a evidențiat importanța jerfei românilor care au pus dragostea de neam mai presus de viața lor. Istoria neamului românesc este presărată cu foarte multe jertfe, cu foarte multe lupte care au fost purtate nu pentru expansiune teritorială, ci pentru apărarea pământului strămoșesc. Biserica i-a pomenit întotdeauna pe eroii neamului, pe cei care s-au jertfit pentru libertatea, demnitatea și apărarea pământului românesc pe care l-au iubit cu adevărat, a spus Preasfinția Sa.

Nouă, românilor, ni s-a rânduit de către Dumnezeu să ne ridicăm ca neam doar prin jertfa, iar spre deosebire de alte popoare, noi doar ne-am apărat, nepurtând război împotriva altora, apărându-ne marginile țării în care ne-a fost lăsat de la Bunul Dumnezeu sa trăim. Așadar, am cunoscut în existența noastră, ca popor, nenumărate „răstigniri”, dar și minunate „învieri”! Cinstind Eroii Neamului, în ziua Înălțării Domnului, le mulțumim că datorită lor noi am putut ține fruntea și speranța sus, nelăsându-ne umiliți de cursul istoriei”, a spus Chiriarhul.

În continuare, a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru toți eroii neamului românesc, care a fost precedată de o ceremonie de depunere de coroane și jerbe de flori la Mausoleul Eroilor din curtea bisericii.

La eveniment, pe lângă numeroșii clerici, au luat parte oficialități centrale și locale, precum și reprezentanți ai veteranilor de război.

Giurgiuvenii prezenți au avut posibilitatea sa se inchine si la o parte din moastele Sfintei Mucenite Sabina, ale Sfântului Ierarh Nectarie din Eghina, făcătorul de minuni, aflate spre inchinare in Biserica „Inaltarea Domnului”, dar și la Icoana Maicii Domnului adusă de la Letca Nouă.

Credincioșii prezenți au primit iconițe, Pastorala la Învierea Domnului – 2021, a Preasfințitului Părinte Episcop Ambrozie, iconițe, precum și ultimul număr al revistei „Familia Ortodoxă”.

Mausoleul face parte împreună cu biserica „Înălțarea Domnului “ dintr-un ansamblu ridicat în onoarea celor căzuți în luptele pentru apărarea Bucureștiului din noiembrie – decembrie 1916 și a trecut, printr-un proces de renovare si infrumusețare.

În interiorul mausoleului, la demisol, sunt depuse, în trei cripte, osemintele a 350 de eroi români identificați, căzuți în bătăliile desfășurate în județ în toamna anului 1916 și a 69 militari germani, morți în spitalul din Giurgiu, în perioada 1916-1918, al căror nume este inscripționat pe cele șapte plăci de marmură albă. Alături de aceștia, într-un osuar, se păstrează osemintele a 4 000 militari români neidentificați, cărora li de adaugă cele ale unui ofițer bulgar decedat în 1913 și osemintele a 3 soldați francezi, aparținând trupelor coloniale, decedați în 1918.