AnunțEpiscopulNoutățiPS AmbrozieSărbătoare

TREI IERARHI LA HRAMUL MĂNĂSTIRII SF. IOAN RUSUL

În data de 27 mai 2021, în ziua sărbătoririi Sf. Ioan Rusul, la Mănăstirea Sfântul Ioan Rusul din localitatea Slobozia de Giurgiu, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Naum, Mitropolit de Ruse (Bulgaria), alături de Preasfintitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român din Ungaria și Preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, înconjurați de un ales sobor de preoți și de diaconi. Au participat la acest eveniment stareți și starețe de la mănăstirile din eparhia noastră, părinți consilieri din cadrul Centrului Eparhial, părinți protopopi, preoți de parohie, precum și credincioși și pelerini din toată țara.

 

Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Naum a adresat credincioșilor un cuvânt de învățătură vorbind despre  modelul de viață creștină oferit de către Sfântul Ioan Rusul, iar Preasfințitul Părinte Siluan a insistat asupra nevoii de promovare a valorilor creștine autentice. Preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului a mulțumit celor doi ierarhi pentru frumoasele cuvinte de învățătură, dar și pentru prezența la acest important eveniment din viața obștii mănăstirii, oferindu-le ierarhilor câte un omofor și câte o cruce de binecuvântare realizate în atelierele mănăstirii, iar stareților și preoților slujitori frumoase icoane.

În cadrul Sfintei Liturghii a fost hirotonit preot diaconul Sorin Daniel Dumitrescu, pe seama  mănăstirii Comana, iar tânarul teolog Gelu Robert Ionuț Nefliu a fost hirotonit diacon, pe seama parohiei Letca Nouă.

Credincioșii prezenți au avut bucuria de a se închina și la părticele din moaștele Sfântului Ioan Rusul,  păstrate în biserica  mănăstirii,  la părticele din moaştele Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina, ale Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina (Grecia), vindecătorul de cancer, ale Sfântului Ambrozie și ale Sfântului Ierarh Ioan Maximovici, aduse de la Schitul Acoperământul Maicii Domnului de la Varlaam, dar și la Icoana Maicii Domnului – Prodromița, copie lucrată la Sf. Munte Athos, adusă de la Noua Catedrală Episcopală ,,Sf. M. Mc. Gheorghe” din municipiul Giurgiu

La final, toți cei prezenți au primit din partea Ierarhului, ultimele  numere ale revistei  „Familia Ortodoxă” și iconițe.

Mănăstirea „Sfântul Ioan Rusul” a luat ființă la sfârșitul anului 2008, pe ruinele unei foste unități militare a Poliției de Frontieră Giurgiu, fiind prima așezare monahală din țara noastră ridicată în cinstea acestui sfânt militar.

Înființarea locașului de cult situat la marginea localității Slobozia din jud. Giurgiu se leagă de o dorință mai veche a Preasfințitului Părinte Episcop Dr. Ambrozie care s-a implicat foarte mult ca aici, la marginea unei păduri frumoase, să se ridice o mănăstire care să fie pentru aceste locuri o oază de lumină duhovnicească pentru toți cei care-i vor trece pragul.