AnunțEpiscopulNoutățiPS AmbrozieSărbătoare

SFANTA LITURGHIE SI TAINA SFÂNTULUI BOTEZ ÎN DUMINICA A III-A DUPĂ SFINTELE PAȘTI, ÎN VECHEA CATEDRALĂ EPISCOPALĂ DIN MUNICIPIUL GIURGIU

În data de 16 mai 2021, în Duminica a III-a după Sfintele Paști, în vechea Catedrală Episcopală din municipiul Giurgiu, Preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, a săvârșit Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

În cadrul cuvântului de învățătură, Preasfinția Sa a explicat sensurile duhovnicești desprinse din pericopa evanghelică a Duminicii a III-a după Sfintele Paști.

Această pericopă ne pune în față purtarea plină de devotament a femeilor sfinte care L-au slujit pe Domnul atât înainte, cât și după moartea și Învierea Sa. Femeile mironosițe reprezintă icoana tuturor femeilor credincioase din Biserică, a femeilor virtuoase din trecutul Bisericii și al neamului nostru, care prin credința, curajul și jertfelnicia lor au devenit mucenițe, mărturisind pe Hristos Cel răstignit și înviat, a subliniat Preasfinția Sa.

Duminica mironosițelor este sărbătoarea tuturor femeilor cu credință în Dumnezeu, care slujesc în Biserică prin dragostea lor curată, urmând calea milosteniei. Se cuvine să le lăudăm pe cele care au grijă de bătrâni, de bolnavi, de copiii orfani sau abandonați. Sunt vrednice de toată cinstea acele surori în Hristos care se preocupă de îngroparea și pomenirea în rugăciuni a celor săraci și uitați de familie, cu credința că și ei sunt „candidați la Înviere”, a evidențiat PS Ambrozie.

În cadrul Sfintei Liturghii a fost hirotonit preot diaconul Stan Iosif Elisei pe seama bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae” din Hulubești de Jos.

Pentru bucuria duhovnicească a credincioşilor a fost adusă spre închinare Icoana Maicii Domnului – Prodromița, copie lucrată la Sf. Munte Athos, adusă de la Noua Catedrală Episcopală ,,Sf. M. Mc. Gheorghe” din municipiul Giurgiu.

După oficierea Sfintei Liturghii, Întâistătătorul Eparhiei Giurgiului Preasfințitul Părinte Ambrozie a săvârșit Taina Sfântului Botez pentru pruncul Ioan Valentin,  al doilea fiu al părintelui Marian Dinu, preot slujitor la biserica ” Sf. M. Mc. Dimitrie”, din localitatea Puieni, Protoierie Hotarele.

Cu acest prilej, Ierarhul a arătat importanța duhovnicească a Tainei Sfântului Botez, care înnoiește spiritual pe cel botezat prin harul Sfintei Treimi: „Taina Sfântului Botez reprezintă poarta de intrare în creștinism prin care se realizează comuniunea deplină între credincios și harul Duhului Sfânt, a încheiat Întâistătătorul eparhiei noastre”.

La final, Chiriarhul a felicitat pe părintele Marian Dinu și pe doamna preoteasă Elena-Laura Dinu, cu prilejul acestui moment important al încreștinării fiului lor. De asemenea, Întâistătătorul Episcopiei Giurgiului a oferit nașilor noului botezat, părintele Alexandru Stroie și doamnei preotese Andra Valentina, o frumoasă icoană.

Credincioșii prezenți au primit iconițe, Pastorala Preasfinției Sale la Sfintele Paști, intitulată ” ÎNVIEREA DOMNULUI – SĂRBĂTOAREA VIEŢII ŞI A NEMURIRII”, precum și ultimul număr al revistei „Familia Ortodoxă”.