AnunțÎnvățământ TeologicNoutățiSărbătoare

SEMINARUL TEOLOGIC „TEOCTIST PATRIARHUL” DIN GIURGIU ŞI-A SĂRBĂTORIT OCROTITORUL

Ca în fiecare an, în ziua de 12 mai, profesorii şi elevii Seminarului Teologic „Teoctist Patriarhul” din Giurgiu îl cinstesc pe ocrotitorul lor spiritualSfântul Mucenic Ioan Valahul.

Anul acesta, manifestările religios-culturale închinate acestui moment s-au desfăşurat cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, în vechea Catedrală Episcopală, unde a fost săvârşită Sfânta Liturghie. Răspunsurile la strană au fost oferite de elevii seminarului.

În cuvântul de învățătură, cuvânt pe care îl adresează, potrivit tradiției,  unul din seminariștii din anul al IV-lea, s-au evidențiat calitățile morale și puterea credinței acestui sfânt nou mucenic.

Au fost adresate mulțumiri Preasfintitului, profesorilor, pedagogilor și  tuturor celor care s-au ostenit și se ostenesc pentru buna organizare a acestei școli vocaționale.

Părintele director Nicolae Popa a vorbit despre viaţa Sfântului Mucenic Ioan Valahul, cel care reprezintă pentru tineri un adevărat model de curaj în faţa tentaţiilor vremii. De asemenea, Părintele profesor Nicolae Barbu a insistat asupra exemplului de viaţă creştină pe care îl oferă Sfântul Ioan Valahul şi, mai ales, asupra nevoii de mărturisire pe care tinerii teologi se cuvine să o facă în această lume plină de provocări.

Cu acest prilej, din partea Preasfințitului Părinte Episcop Ambrozie, elevilor seminariști le-au fost dăruite icoane ale Maicii Domnului cu Pruncul, ultimul număr al revistei „Familia Ortodoxă” și Pastorala Preasfintiei Sale la praznicul Învierii  intitulată ,,ÎNVIEREA DOMNULUI – SĂRBĂTOAREA VIEŢII ŞI A NEMURIRII”.

Astăzi, 12 mai 2021, după Sfânta Liturghie, a fost săvârşită o slujbă de parastas pentru vrednicul de pomenire Părinte Patriarh Teoctist, ctitorul spiritual al şcolii teologice giurgiuvene care, începând din data de 12 mai 2008, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a primit numele „Teoctist Patriarhul”.