AnunțEpiscopulNoutățiPS AmbrozieSărbătoare

ÎN DUMINICA A V-A DIN POSTUL MARE (A SF. MARIA EGIPTEANCA) PS AMBROZIE A OFICIAT SFÂNTA LITURGHIE ÎN BISERICA MĂNĂSTIRII SF. IOAN RUSUL

Astăzi, 18 aprilie 2021, în Duminica a V-a din Postul Mare (numită a Sf. Maria Egipteanca), Preasfințitul Părinte Episcop Ambrozie a oficiat Sfânta Liturghie înconjurat fiind de un ales sobor de preoți și diaconi, în biserica mare a Mănăstirii SFÂNTUL IOAN RUSUL, din localitatea Slobozia, de lângă municipiul Giurgiu.

 

În cuvântul de învățătură adresat celor prezenți, Preasfinția Sa a vorbit despre pericopa evanghelică rânduită să se citească în ziua Sfintei Maria Egipteanca, care ne pune înainte faptul că Hristos iartă o femeie păcătoasă pentru că a avut dragoste de Dumnezeu, rostind acele cuvinte care destăinuie străfundurile iubirii dumnezeiești: „Iertate sunt păcatele ei cele multe, fiindcă mult a iubit. Iar cui i se iartă puțin, puțin iubește” .

La finalul cuvântului de învățătură, Preasfinția Sa a adus mulțumire Bunului și Milostivului Dumnezeu pentru cei cincisprezece ani de arhipăstorire în binecuvântatele plaiuri giurgiuvene și pentru toate binefacerile revărsate asupra Episcopiei Giurgiului.

În continuare, părintele Arhim. Teodor Șerban, vicar administrativ și stareț al mănăstirii Sf. Ioan Rusul, a amintit faptul că în Duminica a V-a din Sfântul și Marele Post al anului 2006, PS. Ambrozie a fost instalat ca Întâiul Episcop al Giurgiului, vorbind și despre bogata și rodnica activitate a Preasfințitului Părinte Episcop Ambrozie în eparhia încredințată spre arhipăstorire, mulțumind, totodată, Mântuitorului Hristos pentru dăruirea, vrednicia, jertfelnicia, râvna și dragostea cu care Chiriarhul  a înmulțit darurile pe care Dumnezeu le-a revărsat cu atâta îmbelșugare asupra persoanei Preasfinției Sale.

Pentru bucuria duhovnicească a credincioşilor, la această zi importantă a fost adusă spre închinare Icoana Maicii Domnului – Prodromița, copie lucrată la Sf. Munte Athos, adusă de la Noua Catedrală Episcopală ,,Sf. M. Mc. Gheorghe” din municipiul Giurgiu.     Toți cei prezenți au avut bucuria de a se închina la un fragment din moaștele Sfântului Ioan Rusul, păstrate în biserica mănăstirii și au primit  iconițe și ultimul număr al revistei Familia Ortodoxă.

Mănăstirea „Sfântul Ioan Rusul” a luat ființă la sfârșitul anului 2008, pe ruinele unei foste unități militare a Poliției de Frontieră Giurgiu, fiind prima așezare monahală din țara noastră ridicată în cinstea acestui sfânt militar.

Înființarea locașului de cult situat la marginea localității Slobozia din jud. Giurgiu se leagă de o dorință mai veche a Preasfințitului Părinte Episcop Dr. Ambrozie care s-a implicat foarte mult ca aici, la marginea unei păduri frumoase, să se ridice o mănăstire care să fie pentru aceste locuri o oază de lumină duhovnicească pentru toți cei care-i vor trece pragul.