AnunțEpiscopulNoutățiPS AmbrozieSărbătoare

Biserica „Sf. Mc. Haralambie” din Municipiul Giurgiu în zi de sărbătoare

În Biserica Ortodoxă, în fiecare an, ziua de 10 februarie este închinată Sfântului Sfinţit Mc. Haralambie, episcopul cetății Magneziei, ocazie cu care numeroase locaşuri de cult îşi sărbătoresc hramul.
Între acestea se numără și Biserica „Sf. Mc. Haralambie” din Municipiul Giurgiu care astăzi, în ziua ocrotitorului său, şi-a primit arhipăstorul, pe Preasfinţitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului.

Manifestările religioase închinate Sfantului au debutat ieri, 9 februarie cu săvârşirea de către un sobor de preoţi a slujbei vecernieiunita cu lutia, precum si a acatistului Sfantului Sfintit Mc. Haralambie.
Astazi, in ziua hramului bisericii, Preasfinţia Sa, înconjurat de un ales sobor de preoţi şi de diaconi a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, în prezenţa a numeroși credincioşi.

În cuvântul de învăţătură, Chiriarhul nostru a vorbit despre viaţa Sfântului Sfintit Mucenic Haralambie, care reprezintă model de stăruinţă în credinţa ortodoxă şi de iubire faţă de Dumnezeu.Totodată, Întâistătătorul eparhiei noastre a vorbit şi despre dimensiunea sacramentală a martiriului care reprezintă mărturisirea credinţei în viaţa Bisericii.

În continuare, a fost săvârşită o slujbă de pomenire pentru ctitorii sfântului locaş trecuţi la cele veşnice.

Credincioşii prezenţi s-au închinat la părticele din moaștele Sf. Mc. Haralambie, păstrate în această biserica , dar și la Icoana Maicii Domnului – Prodromița, copie lucrată la Sf. Munte Athos, adusă de la Noua Catedrală Episcopală ,,Sf. M. Mc. Gheorghe” din municipiul Giurgiu.

Răspunsurile la strană au fost date de elevii anului întâi ai Seminarului Teologic „Teoctist Patriarhul” din Giurgiu, fiind răsplătiți de Preasfinţitul Părinte Ambrozie cu icoane, cărți și publicații ortodoxe.

La final, credincioșii au primit iconite cu chipul Sfântului Haralambie și ultimul numar al revistei Familia ortodoxă, dar și pachete cu alimente neperisabile.

Biserica „Sf. Mc. Haralambie” din Municipiul Giurgiu a fost construită în anul 1852.