AnunțNoutățiSărbătoare

PRAZNICUL BOTEZULUI DOMNULUI ÎN EPISCOPIA GIURGIULUI

În fiecare an în ziua de 6 ianuarie, Biserica Ortodoxă sărbătoreşte Botezul Domnului sau Boboteaza, Praznic împărătesc care se mai numeşte şi „Arătarea Domnului”, „Epifania” sau „Teofania”, deoarece ne aminteşte tuturor de momentul când Mântuitorul Iisus Hristos a fost botezat de Sfântul Ioan Botezătorul în apele Iordanului, prilej cu care s-a arătat lumii Sfânta Treime.

La vechea Catedrala Episcopală din Giurgiu, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârşită de Preasfinţitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, înconjurat de un ales sobor de preoţi şi diaconi.

În cuvântul de învăţătură rostit cu acest prilej, Preasfinţia Sa a vorbit despre semnificaţia duhovnicească a Botezului Domnului Iisus care reprezintă dezvăluirea iubirii şi bunăvoirii Părintelui Ceresc pentru Fiul cel iubit. Mântuitorul Hristos, a arătat, Preasfinţia Sa, vine la râul Iordan să fie botezat de către Ioan, nu pentru că avea nevoie de curăţire de păcate, căci era Dumnezeu-Omul, ci pentru a sfinţi creaţia. Prin atingerea de „firea apelor” Iordanului, Mântuitorul Hristos le-a sfinţit, iar prin apa de acum, îi sfinţeşte pe credincioşi, deschizându-le uşa unui nou botez, cel al Noului Testament, al luminii, al harului mântuitor, al îndumnezeirii, a încheiat ierarhul.

După săvârşirea Sfintei Liturghii, în curtea vechii Catedrale Episcopale, Chiriarhul nostru împreună cu soborul de preoţi şi diaconi a săvârşit Slujba de sfinţire a Aghesmei Mari. La final, credincioșii prezenți au primit apa sfințită ce fusese pregătită și îmbuteliată deja cu mare grijă.

La final, Ierarhul nostru i-a binecuvântat pe toți cei prezenți, oferindu-le calendare și iconițe, precum și pastorala prilejuită de Praznicul  Naşterii Domnului.

În portul dunărean Giurgiu, aflat în proximitatea Schitului Sf. Nicolae, potrivit tradiţiei, dar într-un cadru restrâns, s-au binecuvântat apele fluviului si s-a aruncat Sfânta Cruce în apa Dunării, continuându-se, astfel, o datină ce dăinuie de veacuri în sufletul poporului nostru.