Uncategorized

Biserica Ortodoxă îl sărbătoreşte pe Sfântul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, prilej cu care Mănăstirea Comana îşi prăznuieşte ocrotitorul.

În data de 6 decembrie 2020, la sărbătoarea Sf. Ierarh Nicolae, la voievodala Mănăstire Comana s-a săvârşit Sfânta Liturghie Arhierească de către Preasfinţitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, alături de un ales sobor de preoți și diaconi slujitori, care a binecuvântat credincioșii prezenți la hramul Mănăstirii.

În cuvântul de învăţătură, adresat credincioşilor prezenţi, Preasfinţitul Părinte Ambrozie a vorbit despre viaţa şi lucrarea pilduitoare a Sf. Ier. Nicolae. Pentru lucrarea sa filantropică, pentru generozitatea sa faţă de cei săraci, Sfântul Nicolae este cel mai cunoscut şi mai iubit sfânt al Bisericii noastre.

În cadrul Sfintei Liturghii a fost hirotonit diacon tânarul teolog Udrea Ionuț Alexandru pe seama Mănăstirii Izvorul Tămăduirii, iar diaconul Rotaru Alexandru Teodor a fost hirotonit preot pe seama bisericii Sf. Nicolae a parohiei Trestieni, protoieria Bolintin.

Preoții prezenți au primit din partea ierarhului cruci pectorale și mai multe daruri.

La final, toți cei prezenți au primit din partea Ierarhului lor ultimele numere ale revistei „Familia Ortodoxă”, iconițe și pastorala prilejuită de Praznicul Naşterii Domnului.

Mănăstirea Comana, situată în comuna Comana din judeţul Giurgiu, a fost ctitorită de Vlad Ţepeş († 1476) în anul 1461, ca o mănăstire-cetate, care însă s-a ruinat până la finele secolului al XVI-lea. Locul pe care a fost înălţată Mănăstirea era odinioară o insulă în mijlocul mlaştinilor, iar accesul se făcea pe o poartă aflată în nordul incintei, după ce se traversa un pod de lemn, uşor de incendiat la vreme de primejdie. Din această perioadă s-au descoperit urmele unei biserici de plan dreptunghiular (12 x 10 m), care avea fundaţie din cărămidă iar partea superioară din bârne. Interiorul bisericii era tencuit şi pictat, găsindu-se urme de vopsea roşie şi albastru închis. În jurul acestei bisericuţe se aflau chiliile mănăstirii.

Săpăturile arheologice întreprinse în 1970-1971 au precizat multe din datele şi fazele de construcţie. În baza acestor cercetări s-au efectuat lucrări de restaurare a întregului complex. Biserica, grav afectată de cutremurele din 1977 şi 1986 a fost consolidată, urmând ca acum să fie repictată.

În anul 1992, prin purtarea de grijă a vrednicului de pomenire, Prea Fericitului Părinte Patriarh Teoctist, Comana redevine mănăstire de călugări, cu viaţă monahală de obşte.