AnunțSărbătoare

Sfânta Liturghie în Biserica Parohiei Tântava, Protoieria Bolintin

       

În data de 22 noiembrie 2020, când Biserica Ortodoxă s-a aflat în Duminica a XXVI-a după Rusalii, Preasfinţitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie în Biserica Parohiei Tântava, , cu hramurile „Sf Treime”,”Sf. Meletie” și „Invierea lui Lazăr”, din Protoieria Bolintin.

Cu acest prilej, în cuvântul de învățătura rostit în cadrul Sfintei Liturghii, Întâistătătorul Episcopiei Giurgiului a vorbit despre Pilda bogatului căruia i-a rodit țarina.

În continuare, a fost săvârşită o slujbă de pomenire pentru ctitorii bisericii trecuţi la cele veşnice.

La final, Preasfințitul Părinte Ambrozie a dăruit preoților slujitori carți de folos duhovnicesc și icoane. Credincioșii prezenți la acest eveniment important din viața parohiei au primit iconițe si revista Familia Ortodoxă.

La eveniment au fost prezenti primarul comunei Grădinari, domnul Leon Magdan și domnul Lazăr Popescu ce a ajutat la restaurarea bisericii.

Prima ştire despre biserica Parohiei Tântava datează din anul 1810. În catagrafia întocmită în acel an se spune că biserica din sat era de zid ,,tare” şi avea trei preoţi: Toma, Ioan şi Andrei.  Arhimandritul Meletie Căscioreanul de la Mănăstirea Pantocrator, egumenul mănăstirii Căscioarele, este considerat al doilea ctitor al bisericii, care în anul 1862 a refăcut vechiul locaş, împodobindu-l cu frescă, obiecte de cult, iconostase şi strane. Curgerea timpului şi-a pus amprenta asupra sfântului locaş care, între anii 2009-2014, a fost restaurat în totalitate, efectuându-se ample lucrări de înfrumuseţare şi restaurare.