AnunțNoutățiPS AmbrozieSărbătoare

CENTRUL PASTORAL-CULTURAL ȘI CATEHETIC “ACOPERĂMÂNTUL MAICII DOMNULUI” DIN LOCALITATEA VARLAAM ȘI-A SĂRBĂTORIT HRAMUL | PS AMBROZIE A OFICIAT SFÂNTA LITURGHIE

Astăzi, 1 octombrie 2020, când Biserica Ortodoxă sărbătorește ,,Acoperământul Maicii Domnului’’, Preasfinţitul Părinte Dr. Ambrozie, Episcopul Giurgiului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie în Paraclisul Centrului Pastoral – Cultural și Catehetic “Acoperământul Maicii Domnului” din Varlaam, comuna Adunații Copăceni, Protopopiatul Mihăilesti.

În cadrul Sfintei Liturghii, PS Ambrozie a hirotonit în treapta de preot pe diaconul Păscaru George Florin, pe seama bisericii cu hramul Sf. Mc. Dimitrie din Valea Dragului, județul Giurgiu.

 

În cuvântul de învățătură, Ierarhul nostru a subliniat importanța sărbătorii “Acoperământul Maicii Domnului”. 

De-a lungul vremii sărbătoarea a căpătat o popularitate tot mai mare, astfel încât începând cu anul 2017 a fost trecută ca sărbătoare cu cruce roșie în calendarul Bisericii Ortodoxe Române, alături de celelalte praznice închinate Maicii Domnului. Acestă popularitate poate fi explicată și de practica liturgică din mănăstiri, și unele biserici, unde se obișnuiește ca cel puțin o dată pe lună să se săvârșească slujba privegherii la Acoperământul Maicii Domnului.

De asemenea, în rânduiala de rugăciune personală mulți duhovnici recomandă, mai ales la momente de încercare, citirea Acatisului Acoperământului Maicii Domnului, care multora le aduce mângâiere și încurajare, dar și dobândirea celor de folos. Cu toate că semnificația istorică a sărbătorii este mai puțin înțeleasă, în evlavia credincioșilor Acoperământul Maicii Domnului este perceput ca fiind purtarea de grijă și ocrotirea Preasfintei Fecioarei pentru toți cei care îi cer ajutorul, a evidențiat Preasfinția Sa.

Credincioşii prezenţi la acest eveniment au primit iconiţe cu chipul Maicii Domnului și revista „Familia Ortodoxă”.

***
Pentru bucuria duhovnicească a credincioşilor au fost așezate spre închinare, într-un loc special amenajat, părticele din moaștele Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina și ale Sfântului Ierarh Ambrozie al Mediolanului, dar și părticele din moaștele Sfintei Anastasia Romana, Sf. Antim cel Nou din insula Hios și ale Sf. Nichifor Leprosul, aduse de la Tesalonic.