AnunțEpiscopulîndemnNoutățiPS AmbrozieSărbătoare

SFÂNTUL MANUIL CINSTIT LA BOLINTIN DEAL, ÎN BISERICA CTITORITĂ DE EMANOIL BĂLEANU | PS AMBROZIE A OFICIAT SF. LITURGHIE

Preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, a slujit astăzi, 17 iunie 2020, în ctitoria omului politic Emanoil Băleanu din localitatea Bolintin Deal, biserică ce și-a serbat hramul secundar: Sfântul Mucenic Manoil.

 

În cuvântul de învățătură, Preasfintia Sa a subliniat importanta prezenței Sfinților în Biserica, ei având rolul de a păstra vie mărturia adevărului în istorie și de a ține deschise largile orizonturi oferite omului. Prin comuniunea cu Sfintii se realizează, de fapt, comuniunea cu Hristos.

 

Sfinţii sunt cel mai frumos exemplu de trăire a mesajului evanghelic. În sfinţi, care sunt adevăruri întrupate îl putem găsi pe Dumnezeu aşa precum este, căci sfinţenia reprezintă normalitatea vieţii creştine. Sfinţii ne confirmă că suntem o Biserică vie şi că prin comuniunea sfinţilor devenim părtaşi vieţii în Dumnezeu”, a evidențiat Preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului.

La final, Chiriarhul nostru a felicitat autoritățile locale pentru sprijinul oferit la construirea Centrului pastoral-cultural „Emanoil Băleanul” al Parohiei Bolintin Deal I.  
De asemenea, Chiriarhul nostru a evidentiat și lucrarea pastoral-misionară desfășurată de părintele paroh Pisculungeanu Florin, secretarul Protoieriei Bolintin și de părintele Avram Anania.

Cu acest prilej, părintele paroh a primit din partea PS Ambrozie o bederniță cu chipul Sf. Ap. Andrei.

 


Credincioșii prezenți la eveniment au primit, în semn de prețuire din partea ierarhului lor, iconite cu chipul Sfântului Mucenic Manuil și pachete cu alimente din partea parohiei Bolintin Deal.

 

 

***

Lăcașul de cult, monument istoric, închinat Sfântului Mucenic Manuil a fost construit după 1860 pe locul unei biserici distruse de otomani. Ctitorul bisericii, Emanuil Băleanu a trecut la cele veșnice, însă și-a dorit foarte mult să o vadă terminată. Lucrarea a fost dusă la sfârșit de fiul său, Emanoil II Băleanu.

Biserica are hramul principal „Sfântul Nicolae” și se află la numai 17 km de București, în satul Bolintin Deal.

Sfântul Mucenic Manuil este cinstit în data de 17 iunie împreună cu frații săi, Savel şi Ismail. Cei trei frați perși au fost uciși pentru credința lor de împăratul Iulian Paravatul.