AnunțEpiscopulîndemnNoutățiPS AmbrozieSărbătoare

MĂNĂSTIREA SFÂNTUL IOAN RUSUL DIN LOCALITATEA SLOBOZIA DE GIURGIU ŞI-A SĂRBĂTORIT OCROTITORUL

În data de 27 mai, Biserica Ortodoxă face pomenirea Sfântului Ioan Rusul, mărturisitor al credinţei creştine ortodoxe, care s-a proslăvit prin răbdare, smerenie şi bunătate la începutul secolului al XVII-lea, fiind în robie la un stăpân turc. 


Cu acest prilej, Mănăstirea Sfântul Ioan Rusul din localitatea Slobozia din județul Giurgiu şi-a sărbătorit ocrotitorul. 

Manifestările religioase închinate Sfântului Mărturisitor Ioan Rusul au debutat marți, 26 mai, cu săvârşirea de către un sobor de preoţi şi diaconi a slujbei de priveghere.

Miercuri, în ziua hramului, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârşită de Preasfinţitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în altarul de vara al mănăstirii.

În cuvântul de învăţătură adresat celor prezenţi, Preasfinţia Sa a vorbit despre viaţa pilduitoare a Sfântului Mărturisitor Ioan Rusul.

De asemenea, Întâistătătorul eparhiei noastre i-a îndemnat pe credincioşi să-i cinstească pe sfinţi, deoarece cinstirea sfinţilor este, de fapt, o preamărire a iubirii lui Dumnezeu pentru oameni şi a lucrării Lui de înălţare a omului spre frumuseţea şi viaţa veşnică a lui Dumnezeu.

 

Credincioşi prezenţi la slujbă s-au putut închina la părticele din moaştele Sfântului Ioan Rusul ce s-au aflat spre închinare într-un loc special amenajat în apropierea altarului de vară al mănăstirii, având posibilitatea să treacă pe sub racla sfântului.

Ierarhul nostru l-a felicitat pe Părintele Arhim. Teodor Șerban – vicar eparhial, pentru activitatea pastoral-misionară desfășurată.

Părintele Arhim. Teodor Șerban a oferit Preasfințitului Părinte Ambrozie o frumoasă cruce sculptată pe care, la rândul său, Ierarhul a oferit-o Părintelui Consilier Gabriel Chirculeanu pentru catedrala ce se construiește în orașul Mihăilești.

PS Ambrozie a mulțumit preoților și credincioșilor prezenți pentru participarea la acest eveniment important din viața mănăstirii.

La final, toți cei prezenți au primit din partea Ierarhului ultimele numere ale revistelor „Familia Ortodoxă” și „Lumea Credinței”, precum și iconițe, dar și pachete cu alimente oferite de obștea mănăstirii cu prilejul hramului.

 


***
Mănăstirea „Sfântul Ioan Rusul” a luat fiinţă la sfârşitul anului 2008, pe ruinele unei foste unităţi militare a Poliţiei de Frontieră Giurgiu, fiind prima aşezare monahală din ţara noastră ridicată în cinstea acestui sfânt militar.