AnunțEpiscopulîndemnNoutățiPS AmbrozieSărbătoare

PAROHIA JOIȚA, PROTOPOPIATUL BOLINTIN | SLUJIRE ARHIEREASCĂ ÎN DUMINICA LĂSATULUI SEC PENTRU POSTUL SFINTELOR PAȘTI

Ieri, 1 martie 2020, în Duminica Izgonirii lui Adam din Rai sau a Lăsatului sec de brânză, Preasfinţitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, a oficiat Sfânta Liturghie în Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae și Sfânta Filofteia“ din localitatea Joița, Protopopiatul Bolintin, împreună cu soborul de preoți și diaconi, în prezenta unui număr mare de credincioși din localitate și nu numai. 

La momentul cuvenit, mulţi copii prezenţi la slujbă au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine.


În cuvântul de învățătură, Părintele Episcop Ambrozie a tâlcuit înțelesurile adânci ale pericopei evanghelice de la Sfântul Matei, în care Mântuitorul Iisus Hristos ne arată că iertarea este cel mai bun început al perioadei de post.

Iertarea păcatelor celorlalți este condiție sine-qua-non pentru a ne fi iertate păcatele noastre. În schimbul iertării pe care o oferim semenilor noștri, oameni cu greșeli ca și noi, primim iertare de la Dumnezeu, Cel ce este fără de greșeală. Aceasta este cheia Duminicii de astăzi, a eșecului protopărinților noștri care au sfârșit lamentabil, dând vina unul pe altul, cum adesea facem și noi astăzi. A da vine pe altcineva este un păcat greu pentru că este un păcat împotriva normalității, a relațiilor dintre oameni și împotriva iubirii, care cultivă ura, răutatea, patima, violența și moartea. Acesta este traseul neiertării, pe când traseul iertării este cel al pocăinței, al vederii propriilor greșeli și al neosândirii semenilor noștri“, a evidențiat Preasfinția Sa.

Vorbind despre perioada în care ne pregătim prin rugăciune, post și pocăință pentru Slăvitul Praznic al Învierii Domnului nostru Iisus Hristos, ierarhul nostru a precizat că starea de postire trebuie să fie permanent o stare de bucurie, pentru că „postul este primăvara minții, a inimii și a vieții nostre blânde, smerite, curate și pline de speranță“, a spus Chiriarhul nostru.

Întrucât de mâine începe Postul Mare, la finalul Sfintei Liturghii, PS Ambrozie a rostit rugăciunea specială pentru intrarea în post și a adresat câteva îndemnuri credincioșilor pentru parcurgerea așa cum se cuvine a perioadei care urmează, invitându-i totodată să participe la slujba Pavecerniței Mare, în cadrul căreia se va intona Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul.

La final, PS Ambrozie i-a binecuvântat pe toți cei prezenți și le-a dăruit iconițe.