24 IANUARIE : ZIUA UNIRII PRINCIPATELOR ROMÂNE SĂRBĂTORITĂ LA SEMINARUL TEOLOGIC „TEOCTIST PATRIARHUL” DIN GIURGIU
Astăzi, 24 ianuarie 2020, se împlinesc 161 de ani de la Unirea Principatelor Române, Moldova şi Ţara Românească.
Evenimentul de mare însemnătate în istoria ţării, care a deschis calea modernizării statului şi a societăţii româneşti, a fost evocat la Seminarul Teologic „Teoctist Patriarhul” din Giurgiu.
În cadrul evenimentului, elevii şcolii teologice din Giurgiu, cu binecuvâtarea Preasfințitului Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, au susţinut comunicările:
– Mica Unire – un pas spre Marea Unire şi Alexandru Ioan Cuza – Omul si Domnitorul
– Contextul internațional al Unirii Principatelor
– Preoți de țară, apostoli anonimi ai Unirii Principatelor
Cu acest prilej, participanții au avut ocazia să dobândească, să asimileze si să fixeze cunostințe generale privind viața și personalitatea lui Al. I. Cuza, informații extrase din istoria națională, cu incursiuni în spațiul istoriei uiversale.
Elevii au recitat poezii, iar la final Corul Seminarului Teologic din Giurgiu a intonat Imnul National al Romaniei, Hora Unirii si cântece patriotice închinate Zilei Unirii.
Totodată părinții profesori și doamnele profesoare au evocat personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza și au vorbit despre momentul alegerii sale ca domnitor al ambelor Principate, precum si rolul si implicarea bisericii in actul Unirii Principatelor.
Unirea Principatelor Române, sărbătorită la Seminarul Teologic „Teoctist Patriarhul”
***
Momentul Unirii Principatelor Române a avut loc la jumătatea secolului al XIX-lea şi reprezintă unificarea vechilor state Moldova şi Ţara Românească. Unirea este strâns legată de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza şi de alegerea sa ca domnitor al ambelor principate la 5 ianuarie 1859 în Moldova şi la 24 ianuarie 1859 în Ţara Românească.