AnunțEpiscopulîndemnNoutățiPS AmbrozieSărbătoare

DUMINICA DUPĂ BOTEZUL DOMNULUI | SFÂNTA ȘI DUMNEZEIASCĂ LITURGHIE LA BISERICA PAROHIEI HULUBEȘTI

În data 12 ianuarie 2020, creștinii ortodocși s-au aflat în Duminica după Botezul Domnului nostru Iisus Hristos. 

La biserica Parohiei Hulubești de Sus, Protopopiatul Giurgiu, cu hramul Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârșită de Întâistătătorul eparhiei Giurgiului, Preasfinţitul Părinte Ambrozie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Pentru bucuria duhovnicească a credincioşilor a fost aduse spre închinare Icoana Maicii Domnului, Făcătoare de minuni, de la Schitul „Grădina Maicii Domnului” – Letca Nouă.

În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a evidențiat că în calendarul ortodox există sărbători care se bucură de duminici speciale, duminica dinaintea sărbătorii respective și duminica după sărbătoarea respectivă. Așa avem Duminica dinaintea Înălțării Sfintei Cruci și Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci, Duminica dinaintea Nașterii Domnului și Duminica după Nașterea Domnului, Duminica dinaintea Botezului Domnului și Duminica după Botezul Domnului.

Evanghelia Duminicii după Botezul Domnului are bogate semnificații duhovnicești pentru viața creștină și pentru înțelegerea credinței creștine ca arvună a vieții din Împărăția cerurilor.

În primul rând, vedem legătura dintre lumina Botezului Domnului Iisus Hristos și lumina Evangheliei Sale propovăduită poporului evreu, care stătea în întuneric, adică în necunoașterea deplinătății revelației divine, dar și popoarelor păgâne care nu-L cunoșteau aproape deloc pe singurul Dumnezeu adevărat, Făcătorul cerului și al pământului. De aceea, Evanghelia spune că ‘poporul care stătea în întuneric a văzut lumină mare și celor ce ședeau în latura și în umbra morții lumină le-a răsărit’ (Isaia 9, 1), a arătat Preasfinția Sa.

Ierarhul nostru l-a felicitat pe părintele Bobirca Ionut Ciprian, parohul bisericii, pentru activitatea pastoral-misionară desfășurată, dăruindu-i un veșmânt liturgic, cărți și albume publicate la editura episcopiei, iar doamnei preotese o icoană cu chipul Maicii Domnului.

Preasfinţitul Părinte Ambrozie i-a binecuvântat pe credincioșii prezenți, oferindu-le ultimele numere ale revistelor Familia Ortodoxă, Lumea Credinței, precum și iconițe.

La rândul său, părintele Bobirca Ionut Ciprian, parohul bisericii, a mulțumit preoților și credincioșilor prezenți pentru participarea la acest eveniment important din viața Parohiei Hulubești.

***
Biserica din Hulubești cu hramul Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil, este cea mai mare biserică din comuna Călugăreni și a fost construită între anii 1840 – 1842 de către un boier sârb, Alexandru Simici, fiind monument istoric.