AnunțEpiscopulNoutățiPS AmbrozieSărbătoare

BOTEZUL DOMNULUI (BOBOTEAZA) LA VECHEA CATEDRALĂ EPISCOPALĂ DIN MUNICIPIUL GIURGIU

Astăzi, 6 ianuarie 2020, credincioșii împreună cu Ierarhul lor, Preasfințitul Părinte Episcop Ambrozie, alături de preoți și de diaconi de la toate bisericile din municipiul Giurgiu, au pornit în procesiune din fața vechii Catedrale Episcopale “Adormirea Maicii Domnului”.

În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a evidențiat frumusețea și bogăția rugăciunilor din slujba numită Sfințirea cea Mare a apei ne îndeamnă să fim cu luare aminte. Numai atunci primim binecuvântare cu adevărat și ne folosește gustarea apei sfințite, când ascultăm slujba sfințirii ei cu credință, cu frică de Dumnezeu și cu dragoste.

Dacă o primim cu credință și cu evlavie, în primul rând, Aghiasma Mare ne sfințește sufletele și trupurile noastre, casele noastre și tot spațiul în care ne desfășurăm activitatea. Prin această sfințire a naturii cu apă sfințită, Biserica Ortodoxă arată că Dumnezeu trebuie mărturisit și lăudat nu numai în biserică, ci și în afara ei. Iar noi trebuie să fim creștini nu doar în zi de duminică, ci creștini în toate zilele, în orice loc ne-am afla. Apa sfințită ne aduce aminte că suntem botezați cu apă și cu Duh Sfânt și suntem creștini, fii ai lui Dumnezeu-Tatăl după har în iubirea Lui nesfârșită față de Fiul Său Iisus Hristos Care S-a făcut Om, din iubire pentru oameni și pentru mântuirea lor, a subliniat Ierarhul nostru.

În continuare, a debutat tradiționala procesiune de Bobotează, unde toți cei care au luat parte la aceasta au poposit la Biserica Buna Vestire, apoi la Schitul Sf. Nicolae, după care s-au oprit la Canalul Sf. Gheorghe, unde, dintr-un loc special amenajat, Preasfințitul Părinte Episcop Ambrozie a oficiat slujba de Sfințire cea Mare a apei și a binecuvântat apele Dunării.
Potrivit tradiției, Ierarhul a aruncat o cruce de lemn în apa Dunării, iar unul dintre tinerii creștini prezenți a ridicat-o din apă, continuându-se, astfel, o datină ce dăinuie de veacuri în sufletul poporului nostru.

Preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, împreună cu părinți de la Centrul Eparhial, a aruncat, apoi, mai multe cruci de lemn în apele Dunării, care au fost recuperate de tineri.

 

Cu acest prilej, a avut loc premierea câștigătorului de către domnul Barbu Nicolae, primarul orașului Giurgiu.

Ca în fiecare an la aceste manifestări închinate slăvitului Praznic al Botezului Domnului, alături de mii de giurgiuveni, au fost prezente și oficialități județene și locale, care au ținut să ia parte la bucuria duhovnicească prilejuită de acest mare praznic al creștinătății.

 

La final, Ierarhul nostru i-a binecuvântat pe toți cei prezenți, oferindu-le calendare și iconițe.

Foto credit: VASILE ARCANU