AnunțEpiscopulîndemnNoutățiPS AmbrozieSărbătoare

DUMINICA A 16-A DUPĂ RUSALII | SFÂNTA ȘI DUMNEZEIASCĂ LITURGHIE LA BISERICA PAROHIEI JOIȚA, PROTOPOPIATUL BOLINTIN

Astăzi, 1 decembrie 2019, în Ziua Națională a României, creștinii ortodocși s-au aflat în Duminica a XVI-a după Rusalii (Pilda talanților).

 


Cu acest prilej, la biserica Parohiei Joița, Protopopiatul Bolintin, cu hramul Sf. Ierarh Nicolae, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârșită de Întâistătătorul Eparhiei Giurgiului, Preasfinţitul Părinte Ambrozie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

În cadrul slujbei, diaconul Alexandru Tudose a fost hirotonit întru preot pe seama bisericii “Sf. Ierarh Nicoale” a Parohiei Mihai Vodă, Protopopiatul Bolintin.

În cuvântul de învăţătură, PS Ambrozie a explicat credincioşilor Evanghelia duminicală, a pildei talanţilor. „Darurile pe care le-a făcut stăpânul din Evanghelie sunt darurile făcute de Dumnezeu fiinţelor create de El“, a spus ierarhul nostru, care a adăugat că fiecăruia Dumnezeu i-a oferit daruri care trebuie să fie, apoi, valorificate. „Observăm că fiecare avem predilecţiile şi meseriile noastre, că nu toţi avem aceeaşi capacitate de a gândi şi de a lucra, dar Dumnezeu respectă această varietate pentru a ne cuprinde pe toţi în dragostea Sa nemărginită. Nu avem nici o scuză că n-am primit de la Dumnezeu darurile necesare, dacă nu le-am înmulţit aşa cum trebuie şi în loc să ne asemănăm celor doi care au dublat darurile primite, ne asemănăm cu al treilea. Rămânem datori când nu am lucrat ceea ce am primit ca dar de la Dumnezeu“, a spus PS Ambrozie.

Pentru bucuria duhovnicească a credincioşilor au fost aduse, spre închinare, Icoana Maicii Domnului de la Schitul „Grădina Maicii Domnului” – Letca Nouă, părticele din Moaștele Sfântului Nectarie de la Eghina (Grecia), vindecătorul de cancer, aduse de la Schitul Acoperământul Maicii Domnului de la Varlaam, precum și la Icoana cu părticele din moaștele Sf. Ierarh Ioan Maximovici, aduse de la Mănăstirea Sf. Ioan Rusul din localitatea Slobozia.

Cu ocazia vizitei pastorale, Ierarhul l-a felicitat pe părintele Iustin Stuparu, parohul bisericii, pentru activitatea pastoral-misionară desfășurată, dăruindu-i un Ceaslov ilustrat, cărți și albume publicate la editura episcopiei, iar doamnei preotese o icoană cu chipul Maicii Domnului. De asemnenea, Preasfinţitul Părinte Ambrozie i-a binecuvântat pe credincioșii prezenți, oferindu-le ultimele numere ale revistelor Familia Ortodoxă, Lumea Credinței, precum și iconițe.


La rândul său, părintele paroh Iustin Stuparu a mulțumit ierarhului, preoților și credincioșilor prezenți pentru participarea la acest eveniment important din viața Parohiei Joița. La eveniment au participat și oficialitățile locale, conduse de primarul Constantin Tănase.

În continuare, după Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, s-a pornit în procesiune de la biserica parohiei spre centrul comunei, unde a fost sfințit un monument închinat eroilor români căzuți în cele două războaie mondiale, fiind pomeniți si eroii din localitate, eroi ale căror nume au fost scrise pe o placă comemorativă.

 

 

 

Tot astăzi, Chiriarhul nostru a sfințit o frumoasă troiță, ridicată în satul Bâcu, în amintirea eroilor români căzuți în cele două războaie mondiale, făcându-se, de asemenea, pomenirea acestora.


 

Copiii din cele două localități au susținut programe cu cântece și poezii patriotice și au primit din partea Preasfinţitului Părinte Ambrozie iconițe, cărți și reviste.