AnunțEpiscopulîndemnNoutățiPS AmbrozieSărbătoare

Slujire arhierească la Praznicul Intrării in Biserică a Maicii Domnului la Mânăstirea „Sfântul Ioan Rusul”

Astăzi, 21 noiembrie 2019, când Biserica Ortodoxă sărbătorește “Intrarea în biserica a Maicii Domnului”, la Mănăstirea Sf. Ioan Rusul din comuna Slobozia, județul Giurgiu, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârșită de Întâistătătorul Eparhiei Giurgiului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, a rostit un cuvânt de învățătură, în care a subliniat faptul că Maica Domnului are nouă zile de pomenire, dintre care cinci sunt înscrise cu roșu în calendar.

Sărbătoarea de astăzi o prezintă pe Maica Domnului ca o ființă curată, care de la vârsta de 3 ani a fost dusă la templul din Ierusalim, unde a petrecut 12 ani, până la vârsta de 15 ani. Părinții ei, Ioachim și Ana, au făgăduit că o vor închina Domnului și, astfel, au dus-o la templu. Această perioadă de 12 ani a fost una de pregătire pentru marea taină a Nașterii Fiului lui Dumnezeu, a subliniat Preasfinția Sa.

În cadrul Sfintei Liturghii, PS. Ambrozie a hirotonit pe tânarul teolog Alexandru Avram diacon pe seama Mănăstirii Sf. Ioan Rusul.

Chiriarhul nostru a mulțumit Părintelui Arhim. Dr. Teodor Șerban, starețul Mănăstirii Sf. Ioan Rusul și vicar administrativ al Episcopiei Giurgiului, pentru activitățile desfăsurate și pentru buna organizare a hramului mănăstirii, oferindu-i mai multe volume de cărți, felicitându-l pentru activitatea duhovnicească și administrativă din cadrul mănăstirii, dar și din eparhia noastră.
La rândul său, părintele stareț i-a mulțumit Preasfințitului Părinte Episcop Ambrozie oferindu-i un frumos coș cu flori.

Preoții și credincioșii prezenți s-au putut închina la părticele din moaștele Sf. Ioan Rusul, precum și la moaștele Sf. Ierarh Ioan Maximovici, păstrate in biserica mănăstirii, după care au primit publicații apărute la editura eparhială, iconițe și ultimul număr al revistei „Familia Ortodoxă”.

În continuare, în Centrul cultural-pastoral „Sf. Ierarh Antim Ivireanul” al Mănăstirii Sf. Ioan Rusul au debutat lucrările Conferinței de toamnă care a reunit preoții din Protopopiatul Giurgiu, prezidate de Întâistătătorul eparhiei noastre. Cu acest prilej, au fost aduse în discuție probleme curente ale activității pastoral-misionare și administrative cu care se confruntă parohiile din cuprinsul Protopopiatului Giurgiu, insistându-se asupra continuării activității administrativ-gospodărești, social filantropice și culturale la nivelul fiecărei parohii.

***
Mănăstirea „Sfântul Ioan Rusul” a luat ființă la sfârșitul anului 2008, pe ruinele unei foste unități militare a Poliției de Frontieră Giurgiu, fiind prima așezare monahală din țara noastră ridicată în cinstea acestui sfânt militar.