AnunțEpiscopulîndemnNoutățiPostPS AmbrozieSărbătoare

Duminica a XXVI-a după Rusalii | Slujire arhierească în biserica Parohiei Saxoni din localitatea Buturugeni, Giurgiu

În data de 17 noiembrie 2019, creștinii ortodocși s-au aflat în Duminica a XXVI-a după Rusalii.

La biserica Parohiei Saxoni, din localitatea Buturugeni, Protoieria Mihăilești, cu hramul Adormirea Maicii Domnului, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârșită de Întâistătătorul Eparhiei Giurgiului, Preasfinţitul Părinte Ambrozie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

 

 

În cuvântul de învățătură, adresat credincioșilor prezenți, Preasfinția Sa a vorbit despre sensurile duhovnicești desprinse din pericopa evanghelică de astăzi care ne-a prezentat pilda bogatului căruia i-a rodit țarina.


De asemenea, Ierarhul nostru a arătat şi cum ne putem îmbogăţi în Dumnezeu şi cu Dumnezeu.

„A te îmbogăţi în Dumnezeu şi cu Dumnezeu înseamnă a săvârşi fapta cea bună, fapta de milostenie, care devine bogăţie pentru sufletul tău. Facerea de bine înseamnă împărtăşirea de Dumnezeu, pentru că Părintele ceresc este bun prin excelenţă, în chip absolut; El este Atotmilostiv, iar dacă noi suntem fiii lui Dumnezeu, înfiaţi prin jertfa Mântuitorului Hristos, avem datoria să facem fapte bune, ca să ne îmbogăţim în Dumnezeu şi cu Dumnezeu înlăuntrul sufletului nostru“.

Pentru bucuria duhovnicească a credincioşilor, pe lângă fragmente din  moaștele Sf. Sfințit Mucenic Haralambie și ale Sf. Sfințit Elefterie, ce sunt păstrate  în sfânta biserică, au fost aduse spre închinare Icoana Maicii Domnului de la Schitul „Grădina Maicii Domnului” – Letca Nouă, părticele din Moaștele Sfântului Nectarie de la Eghina (Grecia), vindecătorul de cancer, aduse de la Schitul Acoperământul Maicii Domnului de la Varlaam.

În semn de aleasă prețuire, Chiriarhul locului l-a felicitat pe părintele Mihale Dan Mihail, parohul bisericii, pentru activitatea pastoral-misionară desfășurată și pentru lucrările făcute la sfănta biserică, oferindu-i o cruce pectorală și o bederniță, precum și albume apărute la editura eparhiei noastre.

Tot cu acest prilej, domnul Dumitru Preda, primarul comunei Buturugeni, a primit cea mai înaltă distincție a Episcopiei Giurgiului “Vrednicia Vlăsceană”, precum și o Diplomă de merit din partea Protoieriei Mihăilești ca recunoaștere  pentru ajutorul adus la înfrumusețarea bisericii.


Preasfințitul Părinte Ambrozie a binecuvântat pe credincioșii prezenți, oferindu-le ultimele numere ale revistelor Familia Ortodoxă și Lumea Credinței, precum și iconițe.

 

 


***
În afara amintirilor celor bătrâni nu există documente care să ateste existența unei biserici înainte de 1800 în acest loc, dar la 1900 exista aici o comunitate românească, deci ortodoxă, la care s-a adăugat un grup de sași pe care localnicii românii îi numeau ,,samsoni” și care se îndeletniceau cu scoaterea buturugilor din pământ, de unde vine și denumirea actuală a satului: Buturugeni.