EpiscopulSărbătoare

SFINȚIREA CAPELEI ,,SF. APOSTOL TOMA” ȘI SFÂNTA ȘI DUMNEZEIASCA LITURGHIE LA BISERICA PAROHIEI ADUNAȚII COPĂCENI, PROTOPOPIATUL MIHĂILEȘTI

Ieri, 6 octombrie 2019, creștinii ortodocși s-au aflat în Duminica a XX-a după Rusalii. Cu acest prilej, Preasfinţitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, a sfințit capela cu hramul Sf. Apostol Toma, construită in proximitatea bisericii Parohiei Adunații Copăceni, Protopopiatul Mihăilești.

În continuare, a fost săvârșită Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie de Întâistătătorul Eparhiei Giurgiului, Preasfinţitul Părinte Ambrozie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în biserica Adormirea Maicii Domnului a Parohiei Adunații Copăceni.

În cuvântul de învățătură, PS Episcop Ambrozie a subliniat că „Sfânta Evanghelie de astăzi ne istorisește că, pe când Iisus intra în cetatea galileeană Nain, a întâlnit un convoi mortuar care ducea la mormânt pe un tânăr, unicul fiu al unei văduve. Apropiindu-se de ea, i-a spus cu duioşie să nu mai plângă, după care, întorcându-se spre fiul ei, a grăit: „Tinere, ţie îţi zic: scoală-te!” (Lc. 7, 14). Şi acesta a înviat. Din această istorisire se vede clar că Hristos, „Începătorul vieţii” (Fapte 3, 15), Care are „cuvintele vieţii veşnice” (In. 6, 68), poate da viaţă celor morţi. Domnul nostru, Care a înviat din mormânt, ne va învia şi pe noi la sfârşitul veacurilor. De aceea, cântăm în noaptea de Paşti: „Că din moarte la viaţă şi de pe pământ la cer Hristos Dumnezeu ne-a trecut pe noi”.

La final, părintele paroh Geraldin Popescu a acordat din partea parohiei Diplome de recunoștință, tuturor celor ce au ajutat la ctitorirea capelei care a fost sfințită. Tot cu această ocazie, primarul comunei Adunații Copăceni, domnul Daniel Cezar Rusu, a primit din partea Ierarhului nostru Ordinul ,,Vrednicia Vlăsceană”, cea mai înaltă distincție a eparhiei noastre, precum și o icoană.

Pentru bucuria duhovnicească a credincioşilor au fost aduse spre închinare Icoana Maicii Domnului de la Schitul Letca Nouă, părticele din Moaștele Sfântului Nectarie, aduse de la Schitul Acoperământul Maicii Domnului din localitatea giurgiuveană Varlaam.

PS Ambrozie l-a felicitat pe părintele Geraldin Popescu, parohul bisericii, pentru activitatea pastoral-misionară desfășurată, oferindu-i cărți și albume publicate la editura episcopiei, apoi i-a binecuvântat pe credincioșii prezenți, oferindu-le ultimele numere ale revistelor Familia Ortodoxă și Lumea Credinței, precum și iconițe.

La rândul său, părintele paroh Geraldin Popescu a mulțumit preoților și credincioșilor prezenți pentru participarea la acest eveniment important al comunității din Adunații Copăceni.

***

Biserica Parohiei Adunații Copăceni cu hramul Adormirea Maicii Domnului a fost construită în anul 1843 și renovată în două rânduri, din cauza degradărilor, între anii 1931 – 1934 și între anii 1966-1971