EpiscopulSărbătoare

PAROHIA DĂIŢA DIN PROTOPOPIATUL GIURGIU ŞI-A SĂRBĂTORIT CEL DE-AL DOILEA HRAM ÎNCHINAT SF. CUVIOS SILUAN ATHONITUL

Marți, 24 septembrie, când Biserica Ortodoxă l-a prăznuit pe Sfântul Cuvios Siluan Athonitul, biserica Parohiei Dăiţa din comuna Daia, Protopopiatul Giurgiu, şi-a sărbătorit cel de-al doilea hram. Cu acest prilej, Preasfinţitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica ,,Sf. M. Mc. Gheorghe” şi ,,Sf. Cuv. Siluan Athonitul”, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi.

Pentru bucuria duhovnicească a credincioşilor, au fost aduse spre închinare Icoana Maicii Domnului de la Așezământul monahal „Grădina Maicii Domnului” – Letca Nouă, părticele din Moaștele Sfântului Nectarie de la Eghina (Grecia), vindecătorul de cancer, aduse de la Schitul Acoperământul Maicii Domnului de la Varlaam.precum și o părticică din moaștele ,,Sf. Cuv. Siluan Athonitul” ce vor rămâne spre închinare în biserica parohiei.

În cuvântul de învăţătură, Întâistătătorul eparhiei noastre a vorbit despre viaţa pilduitoare a Sfântului Cuvios Siluan Athonitul, care la vârstă de 26 de ani, intră în mănăstirea rusească a ,,Sfântului Mucenic Pantelimon”(Russikon). Introdus în tradiţia seculară atonită: rugăciunea singuratică la chilie, lungile slujbe în biserică, posturi, privegheri, deasa mărturisire şi cuminecare, citirea, munca şi ascultarea – fratele Simeon se împărtăşeşte din negrăita bucurie a rugăciunii lui Iisus: ,,Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine, păcătosul!”, a arătat Preasfinția Sa.

Cuviosul Siluan face parte din acei rari sfinţi creştini care primesc încă de la începutul căii lor ascetice arătarea desăvârşită a harului lui Dumnezeu. Sfârşitul pământesc al Sfântului Siluan de la Athos a fost la fel de blând, liniştit şi smerit ca întreaga sa viaţă de călugăr. După o scurtă suferinţă (8 zile), perfect lucid, senin şi cufundat în rugăciune, se stinge uşor în noaptea de 24 septembrie a anului 1938, în timp ce în paraclisul infirmeriei se cânta Utrenia, a subliniat Întâistătătorul eparhiei noastre.

În continuare, Ierarhul nostru pentru activitatea pastoral-misionară şi administrativă desfăşurată, oferindu-i cu acest prilej mai multe publicații apărute la Editura Episcopiei Giurgiului. La rândul său, părintele paroh a oferit diplome de vrednicie și icoane enoriașilor care l-au ajutat la lucrarile desfășurate la biserică, precum și la Centru pastoral-misionar ,,Sfântul Cuvios Dimitrie Basarabov” din proximitatea bisericii. De asemenea, credincioşii prezenţi au primit iconiţe cu chipul Sfântului Siluan Athonitul şi revista „Familia Ortodoxă”, după care au luat parte la o agapă pregătită în cinstea hramului.