Sf. Ierarh Nifon sărbătorit la biserica din Letca Nouă
În ziua de 11 august 2021, când Biserica Ortodoxă prăznuieşte pe Sfântul Ierarh Nifon, patriarhul Constantinopolului, Preasfinţitul Părinte Dr. Ambrozie, Episcopul Giurgiului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie Arhierească în biserica Sf. Împărați Constantin și Elena, Nașterea Maicii Domnului și Sf. Ierarh Nifon din localitatea Letca Nouă.
În cuvântul de învățătură rostit, Chiriarhul a vorbit atât despre Sfântul Ierarh Nifon, patriarhul Constantinopolului, cât și despre viața mitropolitului Nifon Rusăilă, pe proprietatea și cu cheltuiala căruia a fost construită biserica din Letca Nouă în care s-a ținut astăzi Sfânta și Dumnezeasca Liturghie Arhierească.
Credinciosii prezenti la eveniment au avut posibilitatea să înalțe rugăciuni la Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului care se pastreaza in sfantul locas ca un odor de mare preţ, s-au putut închina și la părticele din moaștele Sfântului Nifon, Patriarhul Constantinopolului, Sf. Sabina, dar și ale Sf. Mucenice Ecaterina, păstrate în sfântul locaș, precum și racla cu părticele din moaștele Sfântului Ioan Rusul, adusă de la mănăstirea ce îi poartă numele din localitatea Slobozia, județul Giurgiu.
Ierarhul l-a felicitat pe părintele Taraș Mihai-Cristian pentru activitatea pastoral-misionară desfășurată , oferindu-i o frumoasă icoană, precum și pe părintele protopop Mihale Dan Mihail căruia i-a oferit , de asemenea, o icoană.
Toți cei prezenți au primit din partea Ierarhului lor ultimele numere ale revistei „Familia Ortodoxă” și iconițe.
Biserica din satul giurgiuvean Letca Nouă a fost zidită între anii 1864 și 1867. Ctitorul său, mitropolitul Nifon Rusăilă, a fost un ierarh de seamă al Țării Românești, la început stareț al Mănăstirii Cozia, apoi vicar al Mitropoliei Ungrovlahiei (1841) și mitropolit al Ungrovlahiei, iar de la 11 ianuarie 1865, mitropolit primat al României, așa cum a păstorit până la moarte. A fost un ierarh darnic și cu aplecare spre zidirea și refacerea lăcașurilor de cult și a ansamblurilor monahale, refăcând, pe cheltuiala sa, și Mănăstirea Zamfira,precum și Schitul Cetățuia din Râmnicu-Vâlcea.