Mesajul Preasfințitului Părinte Dr. Ambrozie al Giurgiului la începutul anului școlar 2020 – 2021
Mesajul Preasfințitului Părinte Dr. Ambrozie al Giurgiului la începutul anului școlar 2020 – 2021
Iubiți elevi,
Dragi cadre didactice,
Binecuvântați părinți,
Traversăm cu toții o perioadă de profundă încercare pe care suntem datori să o trecem cu nădejdea în Dumnezeu Cel Atotbun și Milostiv, doctor nu doar al sufletelor și al trupurilor noastre, ci și al minților ce trebuie să primească învățăturile bune și ziditoare de oameni.
Educația este elementul vital al sănătății unei națiuni și al unei societăți ce trebuie să fie capabilă să se adapteze din mers noilor realități pe care le trăim. Doar un om educat va avea capacitatea să găsească soluțiile la întrebările lumii și la provocările pe care este necesar să le înfruntăm.
Având aceste lucruri în minte, într-o lume și o vreme în care avem nevoie de modele îi îndemnăm pe educatori și pe profesori să pună la suflet cuvintele Sfântului Ioan Gură de Aur care ridică actul educației la nivelul cel mai înalt al artei spunând că: „Nu există artă mai frumoasă decât arta educatiei. Pictorul și sculptorul fac doar figuri fără viață, dar educatorul creeaza un chip viu; uitându-se la el, se bucură și oamenii, se bucură și Dumnezeu.”
Vorbim așadar de o responsabilitate imensă și sacră pe care educatorii o au atât înaintea oamenilor cât și înaintea lui Dumnezeu pentru că sunt ziditori de minți și de caractere pregătite și instruite potrivit cu dreapta și sfânta credință în care ne-am născut dar și în pas cu tot ceea ce știința lumii descoperă prin pronia și lucrarea lui Dumnezeu.
Iubiți elevi,
Nu doar educatorii au o responsabilitate ci și fiecare din voi pentru că încă din fragedă pruncie e bine să întelegeți că aveți un rol în lume și că lumea are nevoie de voi în diversele domenii, științe, arte și specializări pe care vreți să le urmați. Lumea însă nu are nevoie de oameni mediocri și nici superficiali ci dimpotrivă de tineri destoinici gata să preia frâiele lumii atunci când vremea o va cere.
Primul pas pe care părintește vă îndemnăm să îl faceți pentru a obține acest deziderat este acela de a vă disciplina timpul și mai ales acel timp pe care nu îl veți mai recupera pierzându-l în activități ce nu vă hrănesc mintea, intelectul și sufletul ci dimpotrivă vă aruncă în brațele superficialității promovate mai ales de tot ceea ce înseamnă consumul excesiv de ”social-media” sau alte produse online care în loc să zidească distrug și ocupă un spațiu și un timp care ar trebui dedicat cu predilecție educației și auto-educației.
Dragi părinți,
Profesorul Nicolae Moisescu nota că: ”Cel dintâi scop al unei școli ar trebui sa fie educația umană, adică înălțarea, mobilizarea firii omenești; înălțare înseamnă că omul trece de la frică la curaj, de la lene la muncă, de la furie la stăpânirea de sine, de la minciună la adevăr.”
Școala însă nu începe și nici nu se termină atunci când clopoțelul anunță începerea sau sfârșitul cursurilor, ea este un proces continuu în care părintele are un rol covârșitor de așezare a copilului pe drumul bun și corect, pentru că ceeea ce se învață la școală se sedimentează în familie. Bunele maniere, comportamentul, atitudinea față de viață și lume sunt elemente esențiale ce trebuie sădite, alimentate și consolidate mai ales acasă. Cu atât mai mult în familiile creștine, principiile de viață sănătoasă și sfântă în acord cu învățăturile evangheliei trebuie să fie acelea care să conducă felul în care copiii cresc și se dezvoltă.
La început de an școlar ne rugăm Împăratului Ceresc – Duhul Adevărului, să deschidă mințile celor ce vor păși din nou pe drumul cunoașterii pentru priceperea învățăturilor bune, spre slava lui Dumnezeu și folosul oamenilor!
Cu părintești și arhierești binecuvântări,
Al vostru de tot binele doritor,
+Ambrozie al Giurgiului