Episcopia Giurgiului
Prea Sfintitul Parinte Dr. AMBROZIE - Intaiul Episcop al Giurgiului
Episcopia Giurgiului
Catedrala episcopală cu hramul "Adormirea Maicii Domnului" din municipul Giurgiu
Protoierii - Episcopia Giurgiului
Mănăstiri - Episcopia Giurgiului
Seminar
Noutăţi - Episcopia Giurgiului
Judeţul Giurgiu
Legături creştin-ortodoxe
Legături creştin-ortodoxe
Legături creştin-ortodoxe
Legături creştin-ortodoxe
Contact Episcopia Giurgiului
Episcopul Administraţia Eparhială Catedrala Episcopală Protoierii Mănăstiri Invăţământ Teologic Noutăţi Giurgiu Opera Social Filantropică Activitate Culturală Muzeul Eparhial Legături Contact
           

 

Sectiune Media
Secţiune Media

 

Calendar Creştin-Ortodox
Calendarul Crestin Ortodox 2009

 

Sfanta Scriptura Biblia
Sfânta scriptură sau Biblia

 

Învăţătura
Învăţătura de credinţă creştină ortodoxă

 

Patriarhia Romana
Site-ul oficial al Patriarhiei Române

 

Untitled Document

PELERINAJ LA SFÂNTUL MUNTE ATHOS – GRĂDINA MAICII DOMNULUI
Săptămâna aceasta, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, Biroul de Pelerinaje din cadrul Centrului Cultural - Pastoral „Gavril Drugănescu" al Protopopiatului Bolintin, organizează un pelerinaj la o parte din aşezămintele monahale din Sfântul Munte Athos.

Aici, un grup de pelerini din Episcopia Giurgiului, condus de părintele arhid. Oancea Virgil Cătălin, însoțit de părintele Cristea Daniel, preot paroh la Parohia Clejani, Protopopiatul Mihăilești, a vizitat: Mănăstirea Sf. Pavel, Schitul Sfânta Ana, Mănăstirea Grigoriu, Mănăstirea Dionisiu, Mănăstirea Simonos Petra, Biserica Protaton care se află în capitala administrativă a Sfântului Munte Athos, Careia - Karyes.

Următorul popas duhovnicesc fiind Mănăstirea Pantocrator, a şaptea în ordinea ierarhică athonită, al cărui început se află în strânsă legătură cu împăratul bizantin Alexie I Comnenul care a ridicat aici o mică aşezare monahală închinată Maicii Domnului. Aici pelerinii se vor închina la Icoana Maicii Domnului „Gherontissa", păstrată în biserica centrală.


Mănăstrirea Iviron este următoarea vatră monahală ce urmează să fie vizitată. Aceasta a fost ctitorită de Ioan Iviritul, prieten al Sf. Atanasie cel Mare venit din provincia Caucazului, pe la anul 980. Biserica mănăstirii deţine numeroase odoare scumpe: vase, veşminte, salbe de galbeni de aur, una dăruită de Petru cel Mare, ţarul Rusiei. Pe unul din pereţi este zugrăvit chipul lui Mihai Viteazul (1593-1601), ctitor domnitor. În paraclisul de la poartă se află Icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni, numită „Portaitissa"- „Portăriţa" care a venit pe mare de la Bizanţ.


În continuare, a fost vizitată Mănăstirea Filoteu, a douăsprezecea în ierarhia Sfântului Munte Athos, unde pelerinii s-au putut închina la mâna dreaptă a Sf. Ioan Gură de Aur şi la lemnul Sf. Cruci. Totodată, pelerinii din Episcopia Giurgiului vor vizita şi Mănăstirea Marea Lavră care este cea dintâi aşezare chinovială din Athos şi prima din eparhia Sfântului Munte. Această mănăstire athonită a fost întemeiată pe la anul 963, prin osârdia pustnicului Atanasie din Trapezunda, şi cu ajutoare băneşti date de către împăraţii bizantini, Nichifor Focas (963-959) şi Ioan Tzimisca (Ioannis Tzimikes: 969-973).


Un moment foarte important al pelerinajului l-a constituit prezenţa la Schitul românesc Prodromu, situat între Kavsokalyvia şi Marea Lavră, pe un deal stâncos, la mică altitudine. În 1857 a fost cumpărat de către 2 călugări români, cu numele monahal Nectarie şi Nifon, după care a fost amenajat şi recunoscut drept schit. Tot aici, a fost vizitată şi Biblioteca Schitului Prodromu care adăposteşte un bogat fond de carte ce dă mărturie despre preocupările cărturăreşti ale vieţuitorilor acestui aşezământ în cele două secole de existenţă.

La Schitul românesc Prodromu, pelerinii din Episcopia Giurgiului au avut bucuria de a lua parte la Sfânta Liturghie.


În continuare pelerinii vor ajunge la Izvorul Sfântului Atanasie, care se găseşte în apropierea Mănăstirii Marea Lavră. Pelerinajul se va încheia cu vizitarea orașului Tesalonic.Pentru următoarele pelerinaje, organizate în Sfântul Munte Athos, regăsiți mai multe detalii la nr. 0724832137 – arhid. Oancea Virgil Cătălin.


Site realizat şi administrat de Gloria Grup - Consultanta in Sisteme de Management | Finantari Nerambursabile | Solutii IT & Imagine
Episcopul | Administraţia Eparhială | Catedrala Episcopală | Protoierii | Mănăstiri | Invăţământ Teologic | Noutăţi | Giurgiu | Opera Social Filantropică | Activitate Culturală | Muzeul Eparhial | Legături | Contact | Prima pagină
  Nr. vizitatori: 477,
Copyright Episcopia Giurgiului - Biserica Ortodoxă Română