Episcopia Giurgiului
Prea Sfintitul Parinte Dr. AMBROZIE - Intaiul Episcop al Giurgiului
Episcopia Giurgiului
Catedrala episcopală cu hramul "Adormirea Maicii Domnului" din municipul Giurgiu
Protoierii - Episcopia Giurgiului
Mănăstiri - Episcopia Giurgiului
Seminar
Noutăţi - Episcopia Giurgiului
Judeţul Giurgiu
Legături creştin-ortodoxe
Legături creştin-ortodoxe
Legături creştin-ortodoxe
Legături creştin-ortodoxe
Contact Episcopia Giurgiului
Episcopul Administraţia Eparhială Catedrala Episcopală Protoierii Mănăstiri Invăţământ Teologic Noutăţi Giurgiu Opera Social Filantropică Activitate Culturală Muzeul Eparhial Legături Contact
           

 

Sectiune Media
Secţiune Media

 

Calendar Creştin-Ortodox
Calendarul Crestin Ortodox 2009

 

Sfanta Scriptura Biblia
Sfânta scriptură sau Biblia

 

Învăţătura
Învăţătura de credinţă creştină ortodoxă

 

Patriarhia Romana
Site-ul oficial al Patriarhiei Române

 

Untitled Document

IMPORTANT | 7 OCTOMBRIE: BISERICA MĂNĂSTIRII GĂISENI, VECHE DE 500 DE ANI, A FOST RESFINȚITĂSute de credincioși au participat duminică, 7 octombrie, la resfințirea bisericii Mănăstirii Găiseni din județul Giurgiu. Cu prilejul înveșmăntării în dumnezeiescul har, biserica așezământului monahal a primit, pe lângă hramul istoric, închinat „Sf. Nicolae", și hramurile „Sf. Iosif cel Milostiv" și „Sf. Neagoe Basarab".

Slujba de resfințire a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Naum, Mitropolit de Ruse (Bulgaria), împreună cu Preasfinţitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, înconjurați de un ales sobor de preoţi şi de diaconi. Au participat la acest eveniment stareți și starețe de la mănăstirile din eparhia noastră, părinți consilieri din cadrul Centrului Eparhial, părinți protopopi, preoţi de parohie din Protopopiatul Bolintin, precum şi credincioşi din mai multe localități din zona de nord a județului Giurgiu.


După slujba de târnosire, Ierarhul nostru a vorbit despre importanța resfințirii unei biserici cu o vechime de peste 500 de ani.


Aceste momente sunt cu totul speciale, având în vedere că ridicarea și înfrumusețarea unei biserici se petrec o dată sau de două ori într-o generație. După momentul târnosirii, avem loc sfânt de rugăciune, unde să ne plecăm genunchii și să-i spunem lui Dumnezeu durerile și încercările noastre", a spus Chiriarhul nostru.

În biserică, întotdeauna, când venim la Dumnezeu, noi nu plecăm nemiluiți. El permanent ne dă daruri bogate, de sănătate, de spor în viață, de luminarea minții și, nu în ultimul rând, ne dă moștenire Împărăția cerurilor", a subliniat Preasfinția Sa.


În continuare, a fost oficiată Sfânta Liturghie, la finalul căreia Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Naum a adresat credincioșilor un cuvânt de învățătură despre pericopa evanghelică din Duminica a 20-a după Rusalii, în care a fost relatată Pilda învierii fiului văduvei din Nain.

***

Sfântul locaş din localitatea Gaiseni este înfiinţat în secolul al XVI-lea, fiind ctitorie a unuia dintre cei mai importanţi dregători ai lui Neagoe Basarab, Vornicul Drăghici Vintilescu din Floreşti. Găisenii sunt amintiţi pentru întâia oară, sub numele de Schitul Strâmbu, într-un document din 3 aprilie 1526, prin care Radu de la Afumaţi dăruia mănăstirilor Glavacioc, Bolintin, Nucet şi Muşeteşti, partea domnească din Balta Doamnei.

Într-un document din 1605 emis la Târgovişte de Radu Şerban, se vorbeşte despre Schitul Strâmbu şi despre ctitorul său, fost mare vornic, care a fost îngropat cu soţia, fiii săi şi tot neamul în Sfânta Mănăstire Strâmbu (Documente pentru istoria României, t. I, p. 200). Din Manuscrisul nr. 739 de la Arhivele Statului aflăm că după 1850, Dimitrie Papazoglu nota că ar fi văzut în altar, la "proscomidie 2 ctitori având 3 copii", care neavând numele lor, îmbrăcămintea dovedeşte că erau Neagoe Vodă cu Despina Doamna, dacă luăm în considerare că ceea ce servea la 1850 drept altar şi proscomidie, era fostul naos al bisericii din Găiseni, transformat în altar după 1830 când, dărâmându-se turla naosului originar, se refac boltirile, se întăreşte biserica cu contraforţi şi, dată fiind supradimensionarea pronaosului, se transformă vechiul naos din sec. al XVI-lea, în altar.

Biserica aceasta are o însemnătate specială, nu atât în ceea ce priveşte implicarea lui Neagoe Basarab, cât a faptului că aparţine şi întregeşte tabloul uneia dintre cele mai strălucitoare epoci artistice ale Ţării Româneşti, ca unul dintre acele elemente care ne redau "fundalul artistic" din care au putut răsări excepţiile.


Site realizat şi administrat de Gloria Grup - Consultanta in Sisteme de Management | Finantari Nerambursabile | Solutii IT & Imagine
Episcopul | Administraţia Eparhială | Catedrala Episcopală | Protoierii | Mănăstiri | Invăţământ Teologic | Noutăţi | Giurgiu | Opera Social Filantropică | Activitate Culturală | Muzeul Eparhial | Legături | Contact | Prima pagină
  Nr. vizitatori: 1089,
Copyright Episcopia Giurgiului - Biserica Ortodoxă Română