Episcopia Giurgiului
Prea Sfintitul Parinte Dr. AMBROZIE - Intaiul Episcop al Giurgiului
Episcopia Giurgiului
Catedrala episcopală cu hramul "Adormirea Maicii Domnului" din municipul Giurgiu
Protoierii - Episcopia Giurgiului
Mănăstiri - Episcopia Giurgiului
Seminar
Noutăţi - Episcopia Giurgiului
Judeţul Giurgiu
Legături creştin-ortodoxe
Legături creştin-ortodoxe
Legături creştin-ortodoxe
Legături creştin-ortodoxe
Contact Episcopia Giurgiului
Episcopul Administraţia Eparhială Catedrala Episcopală Protoierii Mănăstiri Invăţământ Teologic Noutăţi Giurgiu Opera Social Filantropică Activitate Culturală Muzeul Eparhial Legături Contact
           

 

Sectiune Media
Secţiune Media

 

Calendar Creştin-Ortodox
Calendarul Crestin Ortodox 2009

 

Sfanta Scriptura Biblia
Sfânta scriptură sau Biblia

 

Învăţătura
Învăţătura de credinţă creştină ortodoxă

 

Patriarhia Romana
Site-ul oficial al Patriarhiei Române

 

Untitled Document

MĂNĂSTIREA COMANA DIN JUDEȚUL GIURGIU L-A PRĂZNUIT PE SFÂNTUL IERARH NICOLAE, OCROTITORUL CERESC AL AȘEZĂMÂNTULUI MONAHAL

06.12.2017 | Vizualizari: 793


Astăzi, 6 decembrie 2017, Biserica Ortodoxă îl sărbătoreşte pe Sfântul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei. Cu acestă ocazie, numeroase lăcașuri de cult din Episcopia Giurgiului și-au sărbătorit hramul, printre acestea numărându-se și Mănăstirea Comana.

Manifestările religioase închinate ocrotitorului așezământului monahal au debutat în ajunul sărbătorii, cu slujba privegherii, şi au continuat cu Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, oficiată de Preasfinţitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, înconjurat de un ales sobor de slujitori.


În cadrul Sfintei Liturghii, Chiriarhul nostru a hirotonit întru preot pe diaconul Matei Ionuț Nicușor, pe seama noii bisericii „Înălțarea Domnului" a Mănăstirii Delta Neajlovului din județul Giurgiu.


Ierarhul nostru a rostit un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre viaţa şi lucrarea pilduitoare a Sfântului Ierarh Nicolae, în persoana căruia s-au înmănuncheat toate îndemnurile date de Mântuitorul în cele nouă „Fericiri”, cuprinse în evanghelia care a fost citită la Sfânta Liturghie.De asemenea, Chiriarhul nostru a subliniat că pentru lucrarea sa filantropică, pentru generozitatea sa faţă de cei săraci, Sfântul Ierarh Nicolae a fost numit de imnografii creștini „om al lui Dumnezeu" și a rămas în istoria Bisericii ca unul dintre cei mai iubiți sfinți, un model al milostivirii și al dăruirii.


La acest ceas de aleasă sărbătoare, să-l rugăm pe Sfântul Nicolae să ocrotească această mănăstire, pe credincioşii care vin cu evlavie în acest loc şi oriunde este pomenit el şi să ducă rugăciunile noastre înaintea preamilostivului Dumnezeu, a încheiat Preasfinţia Sa.


În continuare, Chiriarhul nostru a săvârșit o slujbă de pomenire pentru odihna sufletului Regelui Mihai I al României, îndemnându-i pe preoții și credincioșii din Episcopia Giurgiului să-l pomenească în rugăciuni lor pe Majestatea Sa, care a trecut la cele veşnice în ziua de 5 decembrie 2017.


Sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae a unit în rugăciune, și de această dată, numeroși credincioşi și oficialități locale, care au fost binecuvântați de Ierarhul lor, apoi au primit iconiţe cu chipul sfântului și Pastorala Nașterii Domnului Iisus Hristos.


La final, părintele Arhim. Mihail Muscariu, stareţul Mănăstirii Comana și exarhul mănăstirilor din cuprinsul eparhiei noastre, a invitat pe toți cei prezenți la o agapă oferită în cinstea hramului mănăstirii.


***

Mănăstirea Comana, situată în comuna Comana din judeţul Giurgiu, a fost ctitorită de Vlad Ţepeş († 1476) în anul 1461, ca o mănăstire-cetate, care însă s-a ruinat până la finele secolului al XVI-lea. Locul pe care a fost înălţată Mănăstirea era odinioară o insulă în mijlocul mlaştinilor, iar accesul se făcea pe o poartă aflată în nordul incintei, după ce se traversa un pod de lemn, uşor de incendiat la vreme de primejdie.


Noua Mănăstire Comana arăta ca o adevărată cetate de câmpie, cu ziduri exterioare şi cinci turnuri ieşite în afara zidurilor pentru apărare, deasemenea plină de guri individuale de tragere şi chiar lăcaşuri pentru tunuri mici de cetate.


Radu Şerban clădeşte în această incintă o biserică cu hramul Sf. Nicolae, biserică pe care o zugrăveşte şi unde, pe zidul de la intrarea în pronaos, va apărea împreuna cu soţia sa Elena, aşa cum o cerea obiceiul ctitoricesc, dar pisania nu s-a păstrat, fiind înlocuita la refacerea din 1699 – 1700 cu o alta a strănepotului său, Şerban Cantacuzino.


În anul 1932 se construieşte în incinta Mănăstirii Comana Mausoleul Eroilor căzuţi în primul război mondial în luptele de pe Neajlov, după indicaţiile marelui istoric Nicolae Iorga, din anul 1919. Săpăturile arheologice întreprinse în 1970-1971 au precizat multe din datele şi fazele de construcţie. În baza acestor cercetări s-au efectuat lucrări de restaurare a întregului complex. Biserica, grav afectată de cutremurele din 1977 şi 1986 a fost consolidată în întregime în 1988 – 1990, urmând ca în anii următori să fie repictată. În anul 1992, prin purtarea de grijă a vrednicului de pomenire, Prea Fericitului Părinte Patriarh Teoctist, Comana redevine mănăstire de călugări, cu viaţă monahală de obşte.


Site realizat şi administrat de Gloria Grup - Consultanta in Sisteme de Management | Finantari Nerambursabile | Solutii IT & Imagine
Episcopul | Administraţia Eparhială | Catedrala Episcopală | Protoierii | Mănăstiri | Invăţământ Teologic | Noutăţi | Giurgiu | Opera Social Filantropică | Activitate Culturală | Muzeul Eparhial | Legături | Contact | Prima pagină
  Nr. vizitatori: 16455,
Copyright Episcopia Giurgiului - Biserica Ortodoxă Română