Episcopia Giurgiului
Prea Sfintitul Parinte Dr. AMBROZIE - Intaiul Episcop al Giurgiului
Episcopia Giurgiului
Catedrala episcopală cu hramul "Adormirea Maicii Domnului" din municipul Giurgiu
Protoierii - Episcopia Giurgiului
Mănăstiri - Episcopia Giurgiului
Seminar
Noutăţi - Episcopia Giurgiului
Judeţul Giurgiu
Legături creştin-ortodoxe
Legături creştin-ortodoxe
Legături creştin-ortodoxe
Legături creştin-ortodoxe
Contact Episcopia Giurgiului
Episcopul Administraţia Eparhială Catedrala Episcopală Protoierii Mănăstiri Invăţământ Teologic Noutăţi Giurgiu Opera Social Filantropică Activitate Culturală Muzeul Eparhial Legături Contact
           

 

Sectiune Media
Secţiune Media

 

Calendar Creştin-Ortodox
Calendarul Crestin Ortodox 2009

 

Sfanta Scriptura Biblia
Sfânta scriptură sau Biblia

 

Învăţătura
Învăţătura de credinţă creştină ortodoxă

 

Patriarhia Romana
Site-ul oficial al Patriarhiei Române

 

Untitled Document

SFÂNTUL IERARH NIFON SĂRBĂTORIT DE GIURGIUVENI LA SCHITUL „GRĂDINA MAICII DOMNULUI” DIN LETCA NOUĂ, CARE ȘI-A PRĂZNUIT OCROTITORUL

11.08.2017 | Vizualizari: 775


Astăzi, 11 august 2017, numeroși credincioşi giurgiuveni au participat la slujbele prilejuite de sărbătoarea Sfântului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului.


La Schitul „Grădina Maicii Domnului" din localitatea Letca Nouă, unde sunt adăpostite o parte din moaştele sfântului, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Dr. Ambrozie, Episcopul Giurgiului, înconjurat de un ales sobor de preoți și de diaconi. Din sobor a făcut parte și Preacuviosul Părinte Arhim. Mihail Muscariu, exarhul mănăstirilor din cuprinsul eparhiei noastre și stareț al Sfintei și Voievodalei Mănăstiri Comana.


În cuvântul de învăţătură, Ierarhul nostru a prezentat viaţa şi faptele Sfântul Nifon, patriarhul Constantinopolului.


Sfântul Nifon atrage prin puterea sa cea plină de har dumnezeiesc pe toţi cei care îl iubesc şi îl cinstesc cu dragoste. El şi-a închinat viaţa lui Dumnezeu de când era copil, şi cum pomii cei buni întotdeauna aduc roade bune, şi Sfântul Nifon s-a sârguit să dobândească darul rugăciunii. Postea, se ruga şi atât de mult a fost marcat de această dragoste binecuvântată, că deîndată ce a ajuns la adolescenţă, a ales să intre şi să vieţuiască în mănăstire. Pentru evlavia sa, Dumnezeu a rânduit ca el să ajungă preot, apoi episcop, ridicându-l până la cea mai înaltă treaptă de slujire, aceea de Patriarh al Constantinopolului. Sfântul însă nu a fost cuprins de ameţeala lumii acesteia şi nici nu a căzut pradă amăgirilor deşarte, ci a socotit că, cu cât este ridicat mai sus pe scara ierarhică a Bisericii, cu atât trebuie să se nevoiască mai mult, ca să păstreze comoara cea de mare preţ, ce i-a fost încredinţată prin Taina Sfintei Hirotonii, a spus Preasfinţia Sa.


De asemenea, Chiriarhul nostru a vorbit și despre vrednicul de pomenire Nifon Rusăilă, primul mitropolit al Principatelor Române Unite, ctitorul asezământului monahal din localitatea giurgiuvenă.Păstorirea sa este legată de unele dintre cele mai importante perioade pentru Ţările Române. Astfel, a fost preşedintele Divanului Ad-hoc din Bucureşti şi al Adunării elective care a hotărât ca Alexandru Ioan Cuza să fie domnitor al celor două principate româneşti. De asemenea, Nifon Rusailă a fost primul preşedinte al Senatului României. La 11 ianuarie 1865 i-a fost acordat titlul de "mitropolit primat al României", demnitate în care a păstorit până la moarte", a arătat Chiriarhul nostru.


După Sfânta Liturghie a avut loc slujba parastasului pentru ctitorul Asezământului monahal „Grădina Maicii Domnului" din Letca Nouă, Mitropolitul Nifon Rusăilă, de la a cărui mutare la cele veșnice s-au împlinit anul acesta 142 de ani.


La final, Preasfințitul Părinte Episcop Dr. Ambrozie a dăruit părintelui Sava Opreanu, duhovnicul schitului, o bederniță și mai multe volume de cărți, iar Monahiei Irina Vasilovschi, egumena schitului, tipărituri apărute la editura Episcopiei Giurgiului.


Credincioşii prezenți care au venit să înalţe rugăciuni înaintea Icoanei Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului, păstrată aici ca un odor de mare preţ, s-au putut închina și părticele din moaștele Sfântului Nifon, patriarhul Constantinopolului, dar și ale Sfintei Mucenice Ecaterina, păstrate în sfântul locaș. De asemenea, au fost aduse și așezate spre închinare părticele din moaștele Sf. Mare Mucenic Gheorghe, ale Sf. Arsenie Capadocianul și ale Sf. Sabina.


La plecare, în semn de aleasă preţuire, aceştia au primit din partea ierarhului nostru iconiţe cu chipul Maicii Domnului și revista Familia Ortodoxă.
***Zidită între anii 1864 - 1867 de către mitropolitul primat Nifon Rusăilă, Biserica Așezământului monahal „Grădina Maicii Domnului" din Letca Nouă, cu hramurile „Sf. Împărați Constantin și Elena, Sf. Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopoului și Nașterea Maicii Domnului", a devenit în ultimii ani un reper duhovnicesc important pentru credincioşii din toate zonele țării care i-au trecut pragul.


Site realizat şi administrat de Gloria Grup - Consultanta in Sisteme de Management | Finantari Nerambursabile | Solutii IT & Imagine
Episcopul | Administraţia Eparhială | Catedrala Episcopală | Protoierii | Mănăstiri | Invăţământ Teologic | Noutăţi | Giurgiu | Opera Social Filantropică | Activitate Culturală | Muzeul Eparhial | Legături | Contact | Prima pagină
  Nr. vizitatori: 4973,
Copyright Episcopia Giurgiului - Biserica Ortodoxă Română